Cultuur & Media
AVROTROS

Matthäus-Passion: let op deze 3 verborgen elementen en je geniet nóg meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Matthäus-Passion: let op deze 3 verborgen elementen en je geniet nóg meer

Carel den Hertog, dirigent, violist en muzieksamensteller bij NPO Klassiek, geeft in MISCHA! tips hoe je nog meer van de Matthäus Passion en andere passiemuziek kunt genieten.

#439 - Carel den Hertog: 'Je hoeft er niks van te weten en dan nog is het mooi' - MISCHA!

In de podcast Meer dan Matthäus vertelt Den Hertog over de Johannes-Passion, een muziekstuk dat vaak in de schaduw staat van de Matthäus-Passion, maar volgens de makers van de podcast net zo dramatisch, flitsend en ontroerend is als de Matthäus. Den Hertog was eerder ook te horen in een podcast over de De Matthäus-Passion zelf.

Jezus in hoge noot, Judas in lage noot

Den Hertog: "Als de evangelist vertelt: Jezus ging naar de hof van Getsemane, dan wordt Jezus, een hemels figuur, in hoge noot gezongen. Maar als het gaat over de slechteriken, Judas, of de hoge priesters die hem willen kruisigen, dan zijn dat altijd lage noten en dan wordt daar een wrang akkoord aangegeven. Dat schuurt. Bach doet dat meesterlijk."

Betekenis achter de noten?

Den Hertog over een analyse die hij tegenkwam over de Johannes-Passion: "In het openingskoor klinken de noten D, S en G in de blazers. Ik heb dat altijd als een gegeven beschouwd - als iets dat past in de toonsoort. Maar wat als de D, S, en G staan voor Deo Soli Gloria: 'Alleen voor God'? Is het toeval, of heeft Bach dat heel bewust gedaan?"

Ogen dicht tijdens de Aria's

De muziekstukken worden afgewisseld met Aria's. Volgens Den Hertog moet je die zien als momenten van bezinning, contemplatie. "Misschien wel als een muzikaal gebed. Aria's zijn geen bijbelteksten, het verhaal wordt onderbroken op een bepaald punt om dan even te reflecteren of mediteren wat er net gebeurd is."

#439 - Carel den Hertog: 'Je hoeft er niks van te weten en dan nog is het mooi' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie