Cultuur & Media
NTR

Cees Nooteboom: 'Ik leerde mijn talen van vrachtwagenchauffeurs'

foto: Uitgeverij De Bezige Bijfoto: Uitgeverij De Bezige Bij
  1. Nieuwschevron right
  2. Cees Nooteboom: 'Ik leerde mijn talen van vrachtwagenchauffeurs'

Dichter Cees Nooteboom schreef een nieuwe dichtbundel Afscheid, Gedicht uit de tijd van het virus. Een cyclus over de vergankelijkheid van het menselijk bestaan. In Kunststof vertelt hij over de dood, de oorlog, eenzaamheid en het nieuwe virus.

Video niet beschikbaar

Corona nestelt zich in ons

"Je kunt over afscheid schrijven zonder dat je het neemt. Je kunt over de dood schrijven zonder dat je dood bent. Mensen vragen waarom moet jij het altijd over de dood hebben. Dan heb ik gezegd, omdat als ik dood ben, ik dat niet meer kan doen. Je denkt er toch over na.

"Ik ben met deze bundel begonnen in Menorca", een eiland waar Nooteboom gedeeltelijk woont, "toen corona er nog niet was. Toen begon het allemaal op te komen en geleidelijk aan is het erin geslopen, daar kun je niet omheen als je poëzie schrijft."

'De tijd veranderde van gedaante. Wie denkt dat het ooit weer als vroeger wordt, komt bedrogen uit', schrijft Nooteboom over de tijd waarin we zitten. "Dit is niet weg, dit blijft. Het zal blijven in de geheugens, dan bedoel ik niet de bewust geheugens, maar in de atmosfeer, het hangt om alles heen. Je kunt geen nieuws aanzetten of geen krant lezen of het gaat erover. Het nestelt zich in ons. Het gaat in je hersens zitten, in je hele systeem."

Quote

Schrijven is een eenzaam beroep

Cees Nooteboom

Al meer dan 65 jaar schrijven

87 jaar is de schrijver en dichter, die op zijn 21e debuteerde met de roman Philip en de anderen. "Schrijven is een eenzaam beroep, zeg ik zonder romantiek. Je doet het alleen."

"Het leven is lang. En in het begin was het niet makkelijk." Hij doelt op de scheiding van zijn ouders, het verlies van zijn vader op jonge leeftijd en de nieuwe huwelijken van zijn moeder. "De kostscholen waren ook niet simpel. Ik heb het gymnasium niet afgemaakt. Geen universiteit gedaan. Ik heb gewerkt en daarna ben ik de wereld ingetrokken." De talen leerde hij zelfstandig, tijdens zijn reizen bijvoorbeeld. "Van vrachtwagenchauffeurs. Als je gaat liften, leer je veel over Fransen en van Fransen. Dat was heel bijzonder."

Quote

Dingen zijn niet per ongeluk, dingen moet je besluiten

Cees Nooteboom

"Schrijven is een beroep dat heel veel vraagt", reflecteert hij op de constatering dat hij nooit vader is geworden. "Ik ken kinderen van schrijvers en die benijd ik niet, laat ik het zo zeggen. Dingen zijn niet per ongeluk, dingen moet je besluiten." Het is dus echt een besluit geweest, geen kinderen. "Ja", bevestigt Nooteboom.

Op 17 september krijgt Cees Nooteboom de Spaanse de Premio Formentor de Las Palmas uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie