Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit zijn de genomineerden voor de belangrijkste radioprijs van het land

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de genomineerden voor de belangrijkste radioprijs van het land

De NPO Radio 1-podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO) is een van de genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2023. Dit is de belangrijkste prijs voor radiomakers in ons land. Dat is bekendgemaakt bij Spraakmakers. Of de podcast daadwerkelijk wint, wordt bekendgemaakt op 15 juni.

Video niet beschikbaar

"Hij komt zo dichtbij, deze podcast", zegt juryvoorzitter Vincent Bijlo in het radioprogramma. "Je bent echt in de stad. Je hoort mensen overleven, hoort de luchtalarm en de inslagen. Het is zeer indrukwekkend."

De podcast, een spin-off van Bureau Buitenland, is gemaakt door Michiel Driebergen en Edwin Koopmans. Zij hebben de Oekraïense stad de stem van een vrouw gegeven. Zij vertelt als het ware hoe het met haar gaat. "Als een toeristengids", omschrijft Bijlo.

40 miljoen luisteraars

Er is ook een andere podcast genomineerd: De Taxioorlog van BNR Radio. Hierin duikt onderzoeksjournalist Sander ’t Sas twintig jaar na het uitbreken van de Amsterdamse taxioorlog opnieuw in de hoofdstedelijke taxiwereld. Ook het multimediaal platform voor popmuziek 3voor12 staat op de nominatielijst.

Één prijswinnaar is al wel bekend gemaakt: de Ere Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Armin van Buuren. Dit vanwege zijn zelfontwikkelde radioshow A State of Trance, waarmee hij al mixend en presenterend wekelijks zo’n veertig miljoen luisteraars in meer dan tachtig landen bereikt.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie