Cultuur & Media
AVROTROS

Bero Beyer, directeur Filmfonds: 'Breng minder films uit, en zet maker centraal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bero Beyer, directeur Filmfonds: 'Breng minder films uit, en zet maker centraal'

"Op Netflix word je als filmmaker feitelijk uitgekocht, Netflix krijgt de rechten, de film wordt over de hele wereld vertoond en je krijgt een flat fee, ongeacht hoe vaak-ie wordt aangeklikt", vertelt Bero Beyer, directeur van het Filmfonds, in MISCHA!. Een wetsvoorstel dat nu in behandeling is, verplicht 'streamers' - maar ook omroepen en bioscopen - een bepaald percentage van hun inkomsten te investeren in Nederlandse films.

#149 - Bero Beyer - MISCHA!

"Je moet de mensen die de verhalen verzinnen centraal stellen. En dat zijn niet de mensen die de meeste abonnees nastreven of zoveel mogelijk bioscoopkaartjes willen verkopen", aldus Beyer. Streamingdiensten beconcurreren elkaar en daar zit verandering in - ziet Beyer - dat is wel anders dan twee jaar geleden. "Het is voor ons cruciaal om in de gaten te houden dat we een divers, pluriform en sprankelende filmcultuur hebben in Nederland."

Voor Eddy Terstall is het al ploeteren, hoe is het dan voor de starter?

Eerder vertelde filmregisseur Eddy Terstall al in MISCHA! hoe lastig het voor hem was om rond te komen van zijn inkomsten. Beyer: "Hij heeft al een paar fantastische films op zijn naam staan, en nog steeds moet-ie ploeteren. Kun je nagaan hoe zwaar het is voor mensen die nog onbekend zijn."

Beyer pleit er ook voor minder films uit te brengen. "Als je bedenkt dat er voor corona zeshonderd films per jaar in bioscopen werden vertoond - dat gaat nergens meer over. Dan verdring je mekaar, je verzuipt. En de films worden er niet beter van. Vroeger draaiden voorstellingen soms een jaar in de bioscoop, dat kun je je nu niet meer voorstellen."

#149 - Bero Beyer - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie