Cultuur & Media
NOS

Wat voor rol wil de Beukelaer spelen in de Oscar Academy?

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat voor rol wil de Beukelaer spelen in de Oscar Academy?

De Nederlandse stuntman Willem de Beukelaer is één van de ruim 800 nieuwe leden van de Academy, de organisatie die ieder jaar de Oscars toekent. Hij mag meebeslissen over de winnaars van de prestigieuze filmprijzen.

De Beukelaer is al decennialang actief in de filmwereld, maar toch werd hij verrast door het nieuws: "Het hing misschien wel in de lucht, maar ze waren het toch even vergeten om dat tegen mij te zeggen. Volledig overvallen", vertelde hij in Met het Oog op Morgen.

Kwartje viel niet

Het nieuws kreeg hij te horen via zijn zoon en een vriendin. Die hadden het nieuws online gelezen en feliciteerden hem. "Ik checkte gelijk mijn mailbox en daar stond inderdaad een mailtje in met het nieuws. Het kwartje viel bij mij totaal niet", reageert hij enthousiast. In het mailtje stond ook niet waarom hij precies was genomineerd: "Ik heb geen idee. Ik sprak Jasper (Jasper Wolf, Nederlandse cameraman die ook geselecteerd is voor de Academy, n.v.d.r.) en hij vertelde me dat we zijn voorgedragen door iemand. Geen idee door wie, maar we gaan op zoek!"

Hij moest zich via mail aanmelden voor de Academy, maar verloopt al wat moeizaam. "Ik moet morgen al bellen, want ik ben mijn wachtwoord al kwijt dus kan niet inloggen", zegt hij al lachend.

Op tijd gestopt

Hij is de zoon van de inmiddels overleden legendarische stuntman Hammy de Beukelaer en werkt als stuntcoördinator en regisseur. Naast veel Nederlandse producties werkte hij onder andere mee aan Ocean's Twelve en de Netflix-serie Mindhunter. Zelf voert hij al jaren geen stunts meer uit door lichamelijke klachten die hij door het werk opliep.

"Ik ben gestopt op mijn 38ste en dat was het goede moment. Het bedrijf werd ineens zo groot en er kwamen zoveel mannen en vrouwen bij die het beter konden dus het was tijd om te stoppen. Leiding geven zit in mijn bloed dus een rol als stuntcoördinator is me op het lijf geschreven. Het stuntwerk blijft wel echt een fysieke uitdaging."

Wat wordt zijn rol?

Een aparte prijs voor stuntwerk bestaat niet, dus wat zijn exacte rol gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk volgens de Beukelaer. "Ik snap wel dat er geen aparte categorie is voor stuntmannen en -vrouwen, maar toch vind ik het jammer. Het zou er absoluut goed bij horen, maar dat is in Nederland bij het Gouden Kalf ook niet het geval." Toch heeft de Beukelaer zelf wel een Gouden Kalf gekregen.

"Volgens mij was dat eerder voor mijn oeuvre en niet voor een specifieke stunt. Ik hoop eigenlijk dat er een prijs komt voor een bepaalde scène. Dat zou ik leuker vinden, dat een scène zoveel aan een film toevoegt dat ze dat willen belonen."

Veel huiswerk

Verder gaat hij ook niet specifiek op een bepaalde categorie letten: "Ik ga proberen niet te technisch naar de film te kijken. Ik wil gewoon kijken welke film me pakt en welke niet. En ook goed uitleggen waarom dat zo is." Hoewel het een grote eer is, komt er ook wel wat meer bij kijken, volgens de Beukelaer: "Ik ga wel mijn huiswerk hebben! Ik heb me laten vertellen dat ik meer dan 200 uur films moet bekijken. Daar ga ik wel even tijd voor moeten vrijmaken, maar ik vind het leuk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie