Cultuur & Media
NTR

Speciale Kunststof-uitzending over de toekomst van de NPO

foto: Kunststof NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale Kunststof-uitzending over de toekomst van de NPO

Het zal niemand ontgaan zijn dat de NPO zich in zwaar weer bevindt. Oud-minister en staatssecretaris Martin van Rijn is aangesteld om het onafhankelijk onderzoek te leiden naar misstanden en de werkcultuur bij de publiek omroep. Na de meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door kwamen er ook meldingen van misstanden bij andere programma’s.

In deze speciale uitzending van Kunststof (NTR) zal met mediajournalisten, oud- omroepmedewerkers en oud-bestuurders gesproken worden over de laatste stand van zaken. De vraag hoe de NPO van de toekomst eruit moet gaan zien, staat centraal.

Te gast: Willemijn Maas, Ton F. van Dijk, Sander ’t Sas en Mark Koster

Willemijn Maas was acht jaar directeur van de AVRO en leidde de fusie met de TROS. Ze is nu directeur van het Nederlands Dans Theater en volgt de publieke omroep met grote belangstelling:

Ton F. Van Dijk was in van 2000 tot 2006 zendercoördinator van NPO1 en later NPO2 en was destijds betrokken bij de nieuwe zenderindeling. Als onderzoeksjournalist schreef hij verschillende artikelen met de NPO als onderwerp.

Mediajournalist Mark Koster, van onder andere Follow the Money, schreef de serie: Hoe transparant is de publieke omroep?

Sander ’t Sas in verslaggever bij EenVandaag en bestuurslid van de NVJ.

Brief Nederlandse Vereniging van Journalisten

In een brief die de NVJ afgelopen week aan de Tweede Kamercommissie stuurde werd gesteld:

De misstanden rondom DWDD maken duidelijk dat dat de voorwaarden voor een veilige werkomgeving bij de omroep niet goed geregeld zijn. Het is in onze optiek van belang dat we de wantoestanden bij The Voice en DWDD niet als op zichzelf staande incidenten zien, maar dat er sprake is van een breder probleem dat om een integrale oplossing vraagt.

Het mag daarbij duidelijk zijn dat er ten opzichte van programma’s die met publiek geld gemaakt worden, een nog zwaardere verantwoordelijkheid ligt bij de politiek om een veilige werkcultuur te garanderen.

Maandag 28 november was er een debat over de mediabegroting waarin vele vragen die deze dagen spelen werden gesteld aan de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu.

In Kunststof zal gesproken worden over de belangrijkste lessen die moeten worden getrokken uit de wijze waarop het in Hilversum de laatste jaren georganiseerd is. En wat is er nodig om een nieuw, transparant en democratische NPO te vormen.

Dinsdag 29 november 19.00 uur: Kunststof over de toekomst van NPO

Diverse gasten bespreken de misstanden binnen de Hilversumse mediawereld en de toekomst voor de NPO. Met medewerking van oud AVRO-directeur Willemijn Maas, oud-zendercoördinator en onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk, journalist Mark Koster, EenVandaag journalist en NVJ- bestuurslid Sander 't Sas.

Presentatie: Frénk van der Linden

Ster advertentie
Ster advertentie