Cultuur & Media
KRO-NCRV

'NPO delegeert onderzoek misstanden DWDD'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'NPO delegeert onderzoek misstanden DWDD'

"Ik heb begrepen dat de NPO het opdrachtgeverschap voor onderzoek naar misstanden bij De Wereld Draait Door gaat delegeren." Dat zegt regeringscommissaris Grensoverschrijdend Gedrag, Mariëtte Hamer bij Spraakmakers. Hamer pleitte er afgelopen zondag al voor dat een onafhankelijke partij die rol moet vervullen.

Video niet beschikbaar

'Hele goeie oplossing'

Eerder zei de NPO zelf opdrachtgever van het onderzoek te willen blijven. Hamer: "Het lijkt mij verstandig om het opdrachtgeverschap en de uitvoering zo ver mogelijk bij die mediawereld weg te zetten. Dat heet gedelegeerd opdrachtgeverschap en ik heb begrepen dat de NPO dat gaat doen. Dan zeg je tegen een commissie van een aantal wijze mensen: 'Wil je dit en dit onderzoeken?' En dan gaan zij kijken hoe je zo’n vraag formuleert." Hamer stelt dat deze mensen dan de ruimte hebben om zelf onderzoekers te zoeken. "En dat is natuurlijk heel erg belangrijk."

Hamer vindt dat je op deze manier ook nooit het verwijt kan krijgen dat je op een of andere manier hebt geprobeerd te sturen. "En dat lijkt mij een hele goeie oplossing." Ze maakt de vergelijking met een kabinet dat een commissie vraagt iets te doen. "Dan krijg je behoorlijk de vrije hand. Ik vind dat beter dan de variant die je de laatste tijd ziet, dat je zelf een onderzoeksbureau inhuurt. Want dan ga je echt een relatie aan. En de opdracht blijft liggen bij de werkgever. En daar zien we de laatste tijd heel veel problemen van."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie