Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Star Wars nog steeds de heilige graal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Star Wars nog steeds de heilige graal'

Iedereen weet: er is iets bijzonders met Star Wars, verklaart Bero Beyer, directeur van het Nederlands Filmfonds bij Spraakmakers. Hij brengt, op Star Wars-dag, een ode aan het filmepos. En hij verklaart waar al die opvolgers en afsplitsingen van filmsuccessen vandaan komen.

"In de ban van de Ring was niet zo bijzonder als dit", vindt Beyer. "Zelfs niet de hele Adventures-reeks of het 'Marvel Universe', dat uit veel meer films en spin-offs bestaan. Feitelijk is Star Wars nog steeds de heilige graal."

Dat komt door de hele basale verhaallijn: rebellen plegen weerstand tegen een grotere macht. De good guys versus de bad guys dus. "Het raakt ons op een heel fundamenteel level. En dat wordt dan uitgemolken."

Dun koord

Ook van Star Wars verschenen dan ook opvolgingen en opsplitsingen. Maar om nou te zeggen dat die nou met open armen zijn ontvangen door de fans? Wie zogenoemde sequels maakt, wandelt volgens Beyer op een dun koord.

"Ze zoeken de hele tijd de balans tussen het publiek geven wat ze al kennen – bijvoorbeeld dezelfde acteurs – en iets geven dat ze nog niet kennen. De balans tussen iets heel artistieks of interessants versus hetzelfde met een ander plaatje eromheen is heel delicaat. Je hebt ook goede sequels en in principe is daar niks mis mee. Maar je hebt vaker hele slechte, die zijn overduidelijk geldopslurperij."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie