Cultuur & Media
KRO-NCRV

Fake news: 'Dit is een oorlog tegen de feiten'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Fake news: 'Dit is een oorlog tegen de feiten'

Onjuiste berichten en fake news die worden verspreid alsof ze van bekende nieuwsorganisaties komen. Het gebeurde de NOS en het RTL Nieuws vorige week. HUMAN-hoofdredacteur Marc Josten: "Dit is zó gevaarlijk. Het is een soort oorlog tegen de feiten."

Vorige week werd via sociale media een oude foto verspreid waarop te zien was hoe de politie ingreep bij een demonstratie. Volgens de verspreiders was dit een bericht van de NOS, dat expres gedeeld werd om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. RTL had te maken met een vergelijkbaar probleem op Snapchat. Daar was een bericht te zien over een aanslag in Heerlen dat van RTL zou zijn, maar dat niet was. Beide media zagen zich genoodzaakt deze berichten op hun websites te ontkrachten.

De hoofdredacteur van onder andere het programma Medialogica maakt zich zorgen. "Door de komst van sociale media is nepnieuws – wat van alle tijden is – geëxplodeerd." Volgens Josten is niet te voorkomen dat nepnieuws verspreid wordt met nepaccounts, maar een nieuwsmedium die dit overkomt moet dit direct ontkrachten. Daarnaast moet je de verspreiders die dat onder jouw naam doen, aanklagen vindt hij.

Mediawijsheid

Volgens Josten redden we het in deze tijden niet meer met één uurtje mediawijsheid op scholen. Josten geeft als vrijwilliger les en zegt te schrikken van de hoeveelheid nepnieuws en complottheorieën die leerlingen in de klas geloven. "De hoeveelheid nonsens die bij jongeren naar binnen wordt gebracht is ernstig. Van de feiten hebben die kinderen nog nooit gehoord."

Josten denkt dat er in het onderwijs een intensief onderwijsprogramma moet komen voor mediawijsheid. Ook moeten nieuwsorganisaties zelf op zoek gaan naar nepnieuws dat verspreid wordt onder hun naam. "Overheden, onderwijs, zorg en media moeten de armen ineen slaan. Dit is zo ontzettend bedreigend en gevaarlijk voor de democratie."

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie