Cultuur & Media

Bart Chabot schrijft drieluik over zijn leven, maar: 'Ik wou mijn kinderen niet belasten met mijn verleden'

PowNed
foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Chabot schrijft drieluik over zijn leven, maar: 'Ik wou mijn kinderen niet belasten met mijn verleden'

Bart Chabot is schrijver, dichter, podiumkunstenaar en biograaf van Herman Brood. Maar bovenal is hij een ras-Hagenees. In deze aflevering van De Nacht van Rutger spreekt Rutger met Bart over zijn gezondheid, de strijd met zijn ouders, de erfenis van Herman Brood en de talkshowmoeheid waar hij aan lijdt.

Schrijver/dichter Bart Chabot (31 oktober 2021)

Liefde voor politiek

Bart was in het verleden actief als politiek duider voor de late night talkshows Barend & Van Dorp (RTL) en Pauw & Witteman (VARA). Hij besloot te stoppen met deze optredens toen hij een nieuwe generatie politiek verslaggevers zag opkomen. "Toen ik bezig was bij Pauw & Witteman, ik zag jou op televisie bij PowNed en ik dacht toen: daar loopt mijn opvolger! Ik vond hoe jij dat deed ontzettend goed. Ik hoorde natuurlijk de commentaren en kritiek, want je was brutaal. Maar, en daar liep ik ook tegenaan, je hebt te maken met politici die door en door media getraind zijn. En die gaven als profvoetballers standaardantwoorden. Jouw methode was om ze uit dat keurslijf van die standaardantwoorden te krijgen. En dat lukte je. Ik dacht echt: Rutger is een representant van een nieuwe generatie politieke verslaggevers en ik vond toen dat daarmee wel mijn tijd gekomen was."

Klaar met sukkelen

De afgelopen jaren ging het met de gezondheid van Bart niet goed. Twaalf jaar geleden werd een tumor in zijn hoofd ontdekt. "Daar moest ik aan geopereerd worden, maar daar had ik totaal geen zin in. Dan zagen ze een luik in je schedel. Ik ben gek op horrorfilms, maar liever niet in mijn schedel. "

Een paar jaar later lag Chabot weer in het ziekenhuis, nu met hartproblemen. "Toen heb ik een ablatie gehad, via mijn lies. Dat viel me reuze mee, dat is ook allemaal gelukt. Toen kreeg ik drie jaar geleden een onderzoek aan de achterkant van mijn lichaam, op zich geen punt. Mijn bloedwaarden waren te hoog. Ik wou een ingreep alleen onder verdoving. Op de uitslaapkamer zei een verpleegkundige dat als ik vanavond thuis meer dan 38,5 graden koorts zou krijgen, ik direct naar de spoedeisende hulp zou moeten komen. Ik kreeg koorts, maar heb drie dagen gewacht voordat ik terugging naar het ziekenhuis. Dat was niet verstandig. Toen bleek ik een bloedvergiftiging te hebben, in behoorlijk vergevorderd stadium. Toen was het echt kantje boord."

Wroeten in eigen verleden

Na die bloedvergiftiging is Bart gaan schrijven over zijn eigen leven. "Eigenlijk voor mijn kinderen, dat ze wisten wat mijn achtergrond was.
Daar had ik nauwelijks iets over gezegd, ik wou mijn kinderen niet
belasten met mijn verleden. Ik lag op de acute opvang en ik had
tegenover mijn bed een klok. En ik dacht: Jezus Christus, hoe kom ik hier goed uit? Ik was toen zo verzwakt." Het eerste deel van het drieluik over Bart's leven verscheen in januari 2020: Mijn vader's hand. In mei van dit jaar kwam Hart ritme uit. Het slotdeel verschijnt in 2023, daar werkt Bart nu elke dag aan.

Bart is buismoe

Waar Bart Chabot een jaar of 15 geleden bijna wekelijks op de buis was te zien, leeft en werkt hij nu buiten de spotlights. Een hele bewuste keuze. "Ik zeg tegen bijna alles nee. Vroeger schreef ik elke dag of ik was on the road om op te treden. En dan krijg je een uitnodiging voor een quiz, laten we zeggen Waku Waku. Dat heb ik regelmatig gedaan en regelmatig gewonnen! Ik dacht altijd, onschuldig vermaak. Wat zien de mensen, niet een schrijver die af en toe naar een tv-programma gaat, maar die zien jou op tv op een hele grote rode knop drukken en die denken dat dat je vak is. En als ze horen dat je ook schrijft, zeggen ze: wat leuk dat die gozer ook een hobby heeft! Mijn doodsteek was Dancing with the Stars. Ik kon er geen klote van, maar ik heb wel vijf rondes overleefd. Daarna kwam er een boek van me uit en dat werd niet meer gerecenseerd. En het boek daarna werd ook niet gerecenseerd. Toe zei mijn uitgever de Bezige Bij: je wordt gewoon doodgezwegen. Want in de literaire wereld denken ze: als je jezelf niet serieus neemt, nar!"

75 jaar Herman Brood

Vrijdag 5 november is de 75e geboortedag van Bart's boezemvriend Herman Brood. "Er wordt die dag een herdenkingsmunt geslagen bij het Hilton door Xandra. En een paar weken geleden sprak ik Xandra. Zij heeft de spullen van Herman in een container bewaard. Een tijdje geleden nam ze daar een kijkje in. En die zag drie witte kartonnen dozen. Ze maakte één doos open en die zat boordevol tekeningen en ook teksten. Die andere dozen zaten ook vol met tekeningen. Een uitgeverij uit Lochem is komen kijken en telde drieduizend tekeningen die nooit gezien zijn. Daarvan komt binnenkort een boek uit, een mega uitgave."

Ster advertentie
Ster advertentie