Cultuur & Media
KRO-NCRV

Splinter Chabot: 'Politici zijn eigenlijk hele leuke mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Splinter Chabot: 'Politici zijn eigenlijk hele leuke mensen'

Splinter Chabot gaat in zijn nieuwe programma SPLINTER in de politiek op zoek naar 'de mens' achter de politicus. Ondanks dat de voorzitter van de JOVD geen groentje is in de politiek, kwam hij in Den Haag voor veel verrassingen te staan. Hij spreekt politici in hun 'natuurlijke habitat' over hun imago, de media en de mechanismen achter het politieke spel.

Het brilletje van Balkenende

Dat er wordt nagedacht over het uiterlijk van een politicus is bij de meeste mensen wel bekend. Toch heeft het Chabot verbaasd hoe ver die strategie ging in het geval van Balkenende. ''De bril van Balkenende heeft een heel proces doorgemaakt, hij nam steeds een dunner montuur, en uiteindelijk had hij geen montuur meer over.'' Gedacht werd dat een dik montuur een te grote afstand tot de burger zou creëren. Dat vertelde Jack de Vries, destijds de politieke rechterhand van de ex-premier.

Quote

De bril van Balkenende heeft een heel proces doorgemaakt

Splinter Chabot

Chabot ziet dit soort strategieën niet als iets negatiefs. ''Iedereen die ik heb gesproken legt eerlijk uit waarom je soms een toneelstukje moet spelen. Het gaat erom dat je begrijpt waarom mensen bepaalde dingen zeggen of doen.''

SP-Kamerlid Peter Kwint kan hierover meepraten want zijn afwijkende kledingstijl heeft veel teweeg gebracht in de Tweede Kamer. ''Het is deels een zelf opgelegd keurslijf. Het is de vraag of er werkelijk meer mensen stemmen op iemand met een dunner montuur, dat is heel moeilijk te bewijzen.''

Pakkencultuur

Als er iemand is die zich heeft onttrokken aan de pakkencultuur in Den Haag, is het Peter Kwint. ''Ik weet dat Kamervoorzitter Arib mij het liefst ziet in een pak met stropdas, maar ze heeft me nooit in de weg gezeten gewoon mijn werk te doen.'' Wel heeft hij zich afgevraagd in hoeverre al die aandacht voor zijn uiterlijk zijn inhoudelijke boodschap overschaduwt. Tot nu toe was er geen reden om een pak aan te trekken.

Chabot heeft voor zijn programma ook met Mark Rutte gesproken over het imago van politici. Hij ziet het pak als een uniform, iets wat nu eenmaal bij zijn functie hoort. In zijn 'natuurlijke habitat' heeft hij ook gewoon een 'plastic jasje' met sportschoenen aan.

Idealen

Met Lodewijk Asscher sprak Chabot op de schaatsbaan. De PvdA-lijsttrekker gaf toe dat het niet altijd makkelijk is om in een paar zinnen een standpunt te verwoorden. Dan moet je je heel goed voorbereiden en kan het op een toneelstukje gaan lijken. Chabot hoopt vooral dat mensen er meer begrip voor krijgen dat politici vaak compromissen moeten sluiten waardoor hun idealen minder uit de verf komen. Maar idealen hebben ze zeker!

Vanaf vrijdag 15 februari is 'Splinter in de politiek' te zien om 21.15 uur op NPO 3

Ster advertentie
Ster advertentie