Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jeroen Kramer verwelkomt Sinterklaas al jaren met enthousiaste taal

foto: Sinterklaasjournaal (NTR)
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Kramer verwelkomt Sinterklaas al jaren met enthousiaste taal

Wie rond de 30, 40 jaar oud is, kent hem waarschijnlijk nog van het programma Klokhuis, dat hij meer dan 10 jaar presenteerde. Maar voor jongere generaties en hun ouders is hij toch vooral de verslaggever die elk jaar de Sint verwelkomt bij zijn aankomst in Nederland: Jeroen Kramer. "Een vaardig taalgebruiker die de sfeer van Sinterklaas kan grijpen", zegt schrijver en taalwetenschapper René Appel in De Taalstaat.

Enthousiasme en verbazing

"Ik vind het een prachtig mengsel van enthousiasme en verbazing", zegt René Appel na het horen van een fragment van de Sinterklaasintocht in Hellevoetsluis dit jaar. "Uiteraard gespeelde verbazing, maar dat doet hij ontzettend goed." Er gaat elk jaar wel iets mis: het boek van Sinterklaas is verdwenen of de pakjesboot zinkt. "Die paniek weet hij heel goed uit te drukken. Hij acteert dat op een geweldige manier."

We horen ook Sinterklaasjournaal-presentator Dieuwertje Blok. "Ze praten een klein beetje door elkaar heen, maar dat hoort bij een levendige conversatie. Het past heel mooi in die interactie met Blok", zegt Appel.

Vaardig taalgebruiker

"Hij spreekt vooral standaardtaal", gaat Appel verder. "Geen dialectkenmerken, geen plat taalgebruik, maar je hoort wel die typische dingetjes die horen bij de gewone, alledaagse spreektaal. Daardoor maakt het een heel natuurlijke indruk."

Jeroen Kramer is een vaardig taalgebruiker, vindt Appel. "Hij kan goed die sfeer van het Sinterklaasfeest grijpen. Heel enthousiast, verbaasd, soms in paniek."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie