Cultuur & Media
KRO-NCRV

Autisme? 'De basisprincipes voor hoe alle mensen denken is hetzelfde'

foto: kro-ncrv
  1. Nieuwschevron right
  2. Autisme? 'De basisprincipes voor hoe alle mensen denken is hetzelfde'

GZ-psycholoog Gijs Lauret vindt dat we te eenzijdig naar de Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kijken - als we het überhaupt een stoornis moeten noemen. Hij stelt dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en schreef er ook een boek over: Iedereen Autistisch. Hij vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Anderhalf jaar geleden kreeg Lauret zelf de diagnose autisme. Volgens hem werken neurodiverse en neurotypische breinen fundamenteel niet anders. Alleen verwerken mensen zonder autisme hun informatie anders, veel globaler - waar mensen met autisme dit veel gedetailleerder doen.

Hokje

Met de diagnose word je ook gelijk in een hokje geplaatst. Lauret geeft aan dat dat label voor sommige mensen fijn is, omdat ze dan bepaalde dingen kunnen herkennen. Dat had hij zelf ook als hij naar zijn kindertijd kijkt, maar hij viel ook niet écht buiten de boot. "De verschillen zijn groot in dit spectrum", geeft de schrijver aan.

Hij zou het fantastisch vinden als we autisme niet als iets aparts zien, maar iets wat volstrekt logisch is en een onvermijdelijke variatie in hoe mensen kunnen zijn. "Als je dat proces eronder snapt, dan wordt al het gedrag logisch."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie