Cultuur & Media
KRO-NCRV

Cancel-cultuur: 'Het begint al in de app-groep van school'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cancel-cultuur: 'Het begint al in de app-groep van school'

153 Britse en Amerikaanse auteurs, wetenschappers en docenten hebben zich in een open brief uitgesproken tegen 'cancel-cultuur': het online uitsluiten van personen die in de ogen van sommigen in de fout zijn gegaan. Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek, ziet deze cancel-cultuur al vroeg beginnen. "In app-groep van de klas van mijn zoontje wordt iemand uit de groep gegooid als hij of zij iets zegt wat niet bevalt."

De nuance is in deze appgroepjes vaak weg omdat het taalgebruik van kinderen nog niet ontwikkeld is. "Ze kunnen nog geen lange zinnen maken." Van Gelder probeert haar zoon bij te brengen dat zinnen als: 'Dan niet. Doei', hard kunnen aankomen bij de ander.

Ook vindt ze dat er op Nederlandse scholen te weinig aandacht wordt besteed aan debatteren en converseren. "We moeten kinderen weer leren naar elkaar te luisteren en te debatteren met argumenten."

Obama

De brief had prominente ondertekenaars, schaakgrootmeester Garri Kasparov en schrijvers Salman Rushdie, Margaret Atwood en J.K. Rowling.

Voormalig president Obama van de VS zei vorig jaar dat het niet goed is als je anderen alleen maar veroordeelt. Hij zei: "Dat idee van je eigen zuiverheid, dat je nooit iets fout doet en nooit in opspraak komt, daar moeten we snel van af. De wereld is onoverzichtelijk, er zijn veel onduidelijkheden. Ook mensen die goede dingen doen, hebben gebreken."

Grens

Volgens Margriet Brandma is het moeilijk om te zeggen waar de grens ligt. "Er zijn natuurlijk wel grenzen in wat je zegt of doet." Toch vindt ze het slecht als er een cultuur ontstaat waarin je na een uitspraak tot persona non grata kan worden verklaard. "Dat gaat ten koste van de tolerantie in het maatschappelijk debat."

Verhard klimaat

Strafadvocaat André Seebregts ziet met deze cancel-cultuur een verharding ontstaan. "Het is zo belangrijk dat alle meningen gehoord blijven worden." Hij denkt dat de anonimiteit van het scherm en sociale media ertoe bijdragen dat het makkelijker is om iemand 'te cancellen' dan werkelijk een gesprek met iemand aan te gaan.

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Henrike van Gelder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie