Cultuur & Media
VPRO

Sunny Bergman: 'Documentairemakers krijgen niet genoeg betaald door publieke omroep'

foto: Raymond van Mil
  1. Nieuwschevron right
  2. Sunny Bergman: 'Documentairemakers krijgen niet genoeg betaald door publieke omroep'

In Nooit Meer Slapen vertelt Sunny Bergman dat zij als documentairemaker steeds vaker moeite heeft met de voortrajecten van de publieke omroep om plannen voor een documentaire goedgekeurd te krijgen. Ze is daarin kritisch op de publieke omroep die makers niet compenseert voor geschreven plannen en fondsaanvragen. "Ik heb vorig jaar ook bij streamingsdiensten aangeklopt, uiteindelijk moet ik gewoon de hypotheek betalen en hebben mijn kinderen ook eten nodig."

Sunny Bergman (documentairemaker en schrijver) - Nooit meer slapen

Verloren tijd

"Documentairemakers hebben we niet makkelijk, wij worden niet goed betaald." Zegt Bergman. Ze geeft aan dat het voortraject al veel tijd kost. "Je begint met het schrijven van een plan, fondsen aanvragen en je plan pitchen, dit duurt erg lang. Dit wordt niet betaald en je plan kan ook nog afgewezen worden." Bergman noemt dit verloren tijd en arbeid wat niet betaald wordt.

Sommige documentairemakers stappen daarom over naar streamingsdiensten, in plaats van de publieke omroep. "Ik heb vorig jaar ook bij streamingsdiensten aangeklopt, uiteindelijk moet ik gewoon de hypotheek betalen en hebben mijn kinderen ook eten nodig."

Blik verruimen

Als documentairemaker moet je gewoon betaald worden, vindt Bergman. "De publieke omroep drijft op de plannen van makers die met hun visie het onderste uit de kam proberen te halen. Ze proberen verhalen te vertellen waar wij ons niet bewust van zijn en onze blik te verruimen. Ik vind het kwalijk dat wij niet genoeg betaald krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actievoeren

Op de vraag wat documentairemakers daaraan kunnen doen antwoord Bergman lachend: "actievoeren." Bergman geeft aan dat het lastig is om actie te voeren. Deze mensen moeten jou immers werk geven. "De top van de NPO moet toch je plan goedkeuren, ze kunnen ook denken, die is lastig. We nemen iemand anders."

Bergman heeft eerder actiegevoerd tegen diversiteit en inclusiviteit in de media. "Iemand zei ooit: 'Hilversum lijkt op een Arisch verbeteringskamp.' Het is een beetje grof, maar de mediawereld is veel te wit. Hierdoor mis je bepaalde perspectieven."

Door haar activisme heeft Bergman veel mensen leren kennen binnen de antiracismebeweging, dit heeft haar veel nieuwe perspectieven geleerd. "Mensen uit marginale posities kijken met een hele andere blik naar bestaande machtsstructuren. Dit is ook binnen de journalistiek van onschatbare waarde."

Kritisch

Het wordt veel te langzaam opgepikt, vindt Bergman. "Na een tijdje voelde het alsof ik mijn hoofd tegen een betonnen muur aan het stoten was en dacht ik, ik kan toch beter mijn activisme in films stoppen." Ze laat echter haar mond niet snoeren: "Soms moet zelfs ik diplomatiek zijn, maar ik blijf wel kritisch."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie