Cultuur & Media

Zaïre Krieger vertaalde het bekendste gedicht van 2021: 'Soms moet je graven voor nieuwe stemmen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zaïre Krieger vertaalde het bekendste gedicht van 2021: 'Soms moet je graven voor nieuwe stemmen'

Zaïre Krieger vertaalde dit jaar het gedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman, dat ze voorlas tijdens de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten van Amerika. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Krieger.

"Het is een ongelofelijk bewogen jaar geweest. Ik ben als persoon, maar ook als artiest en maker gegroeid. In zeker zin ben ik sinds de vertaling opnieuw geboren. Er zijn meer mensen die mij nu kennen. Dat is soms leuk en soms wil ik gewoon schrijven. Want al die mensen hebben een beeld van mij dat ik niet kan controleren. Maar dat moet ik loslaten. We zitten in een pandemie en ik heb gewoon werk, dus ik ben vooral dankbaar", aldus Krieger.

Twijfel

"Ik heb dit jaar veel momenten gehad dat ik twijfelde. Ik voel me comfortabel op het podium, maar voordat ik optreed kan ik wel angst hebben. Ook met de vertalen, er zijn opeens zoveel ogen op je gericht. Maar je moet gewoon de waarheid uitspreken. Altijd."

Krieger: "Nadat Amanda Gorman haar gedicht had voorgelezen, las ik een reactie van iemand die het jammer vond dat Nederland geen politiek geëngageerde spoken word artiest heeft. Maar ik doe dit al een tijdje en ik ben ook zeker niet de enige. Die reactie voelde als een steek", zei Krieger.

Politieke keuze

"Toen ging aanvankelijk die klus, één van de grootste spoken word klussen, ook nog eens naar iemand die niet in de scene zat. Biden koost niet voor niets voor Amanda Gorman. Het stuk ging niet voor niets over de black struggle. Dat was een hele politieke keuze. En die keuze moet je ook vertalen. En ja, soms moet je graven om nieuwe stemmen, gezichten en verhalen te vinden", zei Krieger.

"Spoken word is ook een kunstvorm uit de orale traditie van slaven. Thema's gaan vaak over racisme en over oppressie. Daarom wordt het ook vaak beoefend door queer mensen en door vrouwen. Het trekt minderheden aan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie