Cultuur & Media
AVROTROS

Nationale identiteit, daar moeten we het wel over hebben

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale identiteit, daar moeten we het wel over hebben

Terwijl nog vele vlaggen ondersteboven wapperen kon men zich toch weer verbonden met Nederland voelen, op de verjaardag van de Koning.Maar is Nederland nog wel Nederland, vraagt de een zich af. De ander wil juist af van alles wat riekt naar nationalisme. Toch is het belangrijk dat we dat gesprek blijven voeren, zegt bijzonder hoogleraar Gedragswetenschappen en Beleid prof. dr. Will Tiemeijer.

Prof. dr. Will Tiemeijer over nationale identiteit in dr Kelder en Co

Nederlandse identiteit

Het is niet zinvol om te vragen wat de feitelijke Nederlandse identiteit is, meent Tiemeijer. Dan verzandt je in clichés als klompen, tulpen en Sinterklaasavond. We vinden onszelf, Nederlanders, vaak vrijheidslievend en tolerant. Feitelijk weten we dat de Nederlander ook als bot en direct wordt gezien. Beter is dus de vraag: wie wíllen we zijn?

Een gezamenlijk verhaal

Dat het formuleren van een nationale identiteit ook kan leiden tot uitsluiting, onderkent Tiemeijer. Maar een gezamenlijk verhaal over wie we willen zijn, komt volgens hem wel ten goede aan de gezondheid van een samenleving. Het gesprek moet dan ook zorgvuldig gevoerd worden. “En daarbij moeten we niet in een kramp schieten”, zegt de bijzonder hoogleraar.

De Jortcast

De Jortcast

De Jortcast

Ster advertentie
Ster advertentie