Cultuur & Media
BNNVARA

'This American Life' 25 jaar: een bijzondere podcast die je moet luisteren

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'This American Life' 25 jaar: een bijzondere podcast die je moet luisteren

Misschien is het dé trend van 2020, maar podcasts bestaat natuurlijk al heel lang. Denk bijvoorbeeld aan This American Life. Deze oerversie bestaat deze week 25 jaar en die verjaardag viert Patrick Lodiers in De Nieuws BV samen met cabaretier Micha Wertheim.

Video niet beschikbaar

Wekelijks luisteren meer dan 2.2 miljoen mensen naar gastheer Ira Glass en de ondertussen ontelbare verhalen die 'This American Life' ten gehore bracht. Wertheim is bewonderaar van de podcast en luistert er dus ook al lange tijd naar: "Het is eigenlijk een radioprogramma wat korte documentaire-achtige reportages maakt."

Verhalen uit normale levens

Oorspronkelijk was het idee om verhalen over het normale leven te vertellen zoals iedere Amerikaan die mee kan maken. Elk verhaal bij This American Life heeft een persoonlijke inslag. Wertheim: "De verhalen worden op een heel persoonlijke manier verteld. Soms is er een schrijver die een verhaal voorleest dat fictie is, of een schrijver die non-fictie voorleest. Het zijn ook soms hele aangrijpende journalistieke reportages, ook internationaal."

Toen Wertheim klein was, luisterde hij veel naar het programma Het Gebouw van de VPRO en wilde hij zelf ook radiomaker worden. Wertheim: "Toen had je lange reportages met persoonlijke verhalen waar lang aan gewerkt was. Dat is natuurlijk langzaam verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor het nieuws van de dag. Met zo nu en dan kort een reportage, wat eigenlijk geen reportage meer is."

Diepgaand verhaal vs. quiz

Wertheim: "Ik vind het altijd jammer dat als ik nu Radio 1 aanzet dat ik dan een quiz over het nieuws krijg, terwijl ik denk van goh, die tijd had ook geïnvesteerd kunnen worden in een diepgaand verhaal. Ik denk dat dat wel heel jammer is dat dat aan het verdwijnen is."

De gastheer van de podcast, Ira Glass, zei ooit dat volgens hem het probleem van nieuws is, dat het op een toon wordt gebracht van iemand die weet hoe het zit. Het leuke van een columnist vindt Glass juist het persoonlijke. En dat is wat hij voor ogen had bij This American Life, om juist dat persoonlijke toe te passen op journalistiek.

This American Life

Op het moment dat Wertheim de reportages begon te missen, ontdekte hij dat het in Amerika "aan een renaissance bezig was," vertelt hij. "Een mooi verhaal luisteren op de radio deed ik als kind al toen ik naar school fietste. Wat er mooi is aan This American Life is dat ze iedere week een heel hoog niveau hebben. En wat er bijzonder is, is dat veel makers daarna zelf podcasts zijn gaan maken. Het is als een soort olievlek uitgespreid."

Echt Gebeurd

Ook Wertheim heeft het geïnspireerd om een podcast te maken. Paulien Cornelissen - ook fan van This American Life - en Wertheim startten vanuit hun inspiratie en waardering voor This American Life de podcast Echt Gebeurd.

Wertheim: "We zitten nu geloof ik op 600.000 luisteraars per maand. Blijkbaar zijn er toch veel mensen die het nieuws even uitzetten en het lekker vinden om te luisteren naar een verhaal dat niet per se een mening is maar dat gewoon gaat over een tegenslag zoals we hem allemaal kunnen hebben, of iets raars, of iets vreemds."

Micha Wertheim brengt een ode aan 'This American Life'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie