Cultuur & Media
BNNVARA

De strijd van het echtpaar Huiswoud is na al die jaren nog steeds actueel

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De strijd van het echtpaar Huiswoud is na al die jaren nog steeds actueel

Er is de afgelopen tijd veel kritiek geweest op onze huidige standbeelden. Maar wie zou er wel een standbeeld verdienen? Dat zoekt de De Nieuws BV uit. Mitchell Esajas is mede-oprichter van The Black Archives en nomineert Otto en Hermina Huiswoud.


Otto Huiswoud wordt in 1893 geboren in Paramaribo. Hij is onderdeel van de eerste generatie die na de slavernij geboren wordt, wat niet betekent dat al het onrecht verdwenen was. Hermina ziet 12 jaar later het levenslicht in Brits-Guyana. Zij ontmoeten elkaar en het echtpaar gaat hun hele leven de strijd aan met het kapitalisme en het kolonialisme. Na de oorlog komen ze in Nederland terecht.

Protesten

Veel mensen dat de protesten van afgelopen maand nieuw zijn, maar Esajas ziet een veel langere traditie en historische context van zwarte emancipatie. In de tijd van Otto en Hermien was het wel een stuk gevaarlijker. "Dat maakt het ook zo bijzonder", aldus Esajas. "Het was een tijd waarin je met heel veel geweld geconfronteerd werd. Ze hebben ook meerdere keren vastgezeten of hebben net de politie ontvlucht."
Quote

Het was een tijd waarin je met heel veel geweld geconfronteerd werd.

Mitchell Esajas
Esajas: "Otto werd matroos op 16-jarige leeftijd, maar kwam terecht op een schip waar de kapitein een dronkaard was. Na een tijdje had hij er geen zin meer in en besloot van boord te gaan in New York. Hij had daar geen familie, vrienden of ook maar een plan. In New York wordt hij de enige zwarte mede-oprichter van de communistische partij."

The Black Archives

Esajas werd op het verhaal van Otto en Hermina gewezen door een historicus in Washington. Hij is zich er later pas echt in gaan verdiepen toen The Black Archives in het pand van 'Vereniging Ons Suriname' terecht kwamen. De 'Vereniging Ons Suriname' werd na de Tweede Wereldoorlog een broedplaats voor onafhankelijkheid.
"In hun collectie bleken ze een deel van het persoonlijke archief van Otte en Hermina te hebben." Esajas vond hele oude pamfletten, boeken en foto's. Reden genoeg voor Esajas om het verhaal van het echtpaar de gaan herontdekken. Daarvoor reist hij de hele wereld over. Hij vindt archiefstukken over het echtpaar in New York en op veel plekken in het Caribisch gebied. Van Jamaica tot Brits-Guyana. "Ze werden op de voet gevolgd door de geheime diensten."
Quote

Het is echt een verborgen geschiedenis.

Mitchell Esajas
Vanwege de strijd die de twee leverden en de rol die ze speelden in de zwarte emancipatie beweging verdienen Otto en Hermina zeker een standbeeld volgens Esajas. Hij hoopt dat ze een voorbeeld zijn voor de huidige generatie. "De emancipatiestrijd waar zij mee bezig waren is nog niet voltooid. Als je kijkt naar de protesten waar meer dan 50.000 mensen de straat op zijn gegaan de afgelopen maand zie je dat dat in het verlengde ligt van de strijd waar zij toen al mee bezig waren. Ik denk dat dat iets is wat voortgezet dient te worden."

De Nieuws BV op zoek naar nieuwe helden: Wie verdient er nou echt een standbeeld?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie