Cultuur & Media
KRO-NCRV

Racismedebat: 'Het leuke van Jort Kelder is dat je niet weet wat hij vindt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Racismedebat: 'Het leuke van Jort Kelder is dat je niet weet wat hij vindt'

De keuze voor Jort Kelder om de discussieshow De Stelling van Nederland te leiden over racisme, heeft geleid tot boze reacties. Volgens diverse mensen is Kelder niet onbevooroordeeld over dit onderwerp. Henrike van Gelder heeft lange tijd met hem gewerkt en hem nooit betrapt op racistische uitspraken. "Het leuke aan Jort Kelder is dat je eigenlijk helemaal niet weet wat hij vindt", zegt Van Gelder in Spraakmakers.

Racisme-activisten hebben een brandbrief geschreven naar bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO. De brievenschrijvers stellen dat de NPO met de 'absurde keuze' van Kelder als gespreksleider 'het onderwerp niet serieus neemt' en wijzen erop dat Kelder 'sympathiseert met het Forum voor Democratie' en in het verleden regelmatig vermeend racistische opmerkingen heeft gemaakt.

Rechtse bralle branie

Van Gelder, die nu hoofdredacteur van Kidsweek is, snapt wel waar de kritiek vandaag komt. "Het is natuurlijk een witte man die het debat gaat leiden." Als oud-hoofdredacteur van Quote Magazine kleeft er toch iets van een "rechtse brallen branie" om hem heen. Toch zag Van Gelder op de redactie een heel andere Jort. "Ik denk dat dit toch een beetje een vooroordeel is."

Provoceren

Ze vraagt zich wel af of het handig is om een debat over zo’n gevoelig onderwerp als racisme, te laten leiden door een "provocatief" iemand als Kelder.

"Hij is niet bang om een standpunt in te nemen", zegt journalist Margriet Brandsma. Toch begrijpt ze de ophef over zijn rol niet zo. "Dat is geen reden om te zeggen dat hij dit niet mag doen."

Brandsma benadrukt dat Kelder voor de AVROTROS vaker debatten leidt. Ook presenteert hij al geruime tijd het journalistieke programma Buitenhof. "Hij is een heel veelzijdige man."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De redactie van Spraakmakers heeft Kelder ook zelf om een reactie gevraagd, maar die laat het aan de woordvoering bij de NPO en de AVROTROS. De NPO laat in een reactie weten "dat Kelder heeft laten zien een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden."

De Stelling van Nederland wordt op zondag 12 juli om 20:25 op NPO 1 uitgezonden in het kader van een speciale themadag over racisme.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie