Cultuur & Media
BNNVARA

Charmant en manipulatief: mevrouw Breek was een levensgevaarlijke seriemoordenares

foto: Mevrouw Breek | Eigen fotofoto: Mevrouw Breek | Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Charmant en manipulatief: mevrouw Breek was een levensgevaarlijke seriemoordenares

Seriemoordenaressen, Nederland kent maar één beruchte genaamd Goeie Mie. Dankzij het speurwerk van historisch journalist Kim Heijdenrijk komt daar een tweede bij, Johanna Maria Breek uit Den Haag. In De Nieuws BV schetst Heijdenrijk een portret van deze charmante, maar levensgevaarlijke vrouw.

Op het eerste gezicht ziet Johanna Maria Breek er eerder uit als een knappe en charmante vrouw, maar niets is minder waar. Kim Heijdenrijk kwam mevrouw Breek op het spoor toen ze op een moord- en doodslaglijst van Den Haag, een moord tegen kwam die bij haar om de hoek was gebeurd. Het ging om een vermoorde boekhandelaar.

Quote

In het begin had ik juist ontzettend veel medelijden met haar

Kim Heijdenrijk

Een eenzame man die had gereageerd op een contactadvertentie van, de toen nog in Rotterdam wonende, Johanna Breek. "In het begin had ik juist ontzettend veel medelijden met haar, ze was net een jaar met die boekhandelaar getrouwd en haar zoon werd veroordeeld voor de moord."

Geld was een drijfveer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf mevrouw Breek joden aan. Heijdenrijk komt er achter dat Breek haar eerdere man Philip Bremer, oudste zoon en een groot deel van haar schoonfamilie heeft verraden. Allemaal zijn ze omgekomen in Auschwitz. En daar blijft het niet bij, ook kennissen en haar beste vriendin geeft ze aan. De familie van Breek denkt dat zij ongeveer 35 mensen heeft verraden, Heijdenrijk heeft uiteindelijk 24 moorden kunnen bewijzen.

Quote

Het was geen antisemitisme, maar een enorme honger naar geld

Kim Heijdenrijk

Het lijkt misschien alsof Breek een antisemiet is, maar Heijdenrijk legt uit dat het tegendeel waar is. "Ze trouwde juist met Philip Bremer omdat ze vond dat ze een soort status kon ontlenen aan het jodendom. Rijke mensen, met mooie kleding, in mooie buurten in Amsterdam, dat trok haar juist aan. Het was geen antisemitisme, maar een enorme honger naar geld." De grote drijfveer voor Breek was de 15 gulden die ze per jood kreeg.

Haar eigen kinderen waren bang voor haar

Die hebzucht was zelfs zo groot dat ze haar eigen kinderen vroeg om joden te volgen, zodat ze het onderduik adres wist. Breek maakte er geen geheim van dat ze joden verraadde. De vrouw van haar oudste zoon zorgde ervoor dat Breek vast kwam te zitten op verdenking van verraad. Uiteindelijk is ze nooit veroordeeld wegens gebrek aan bewijs, haar kinderen mochten niet tegen haar getuigen vanwege het verschoningsrecht.

Heijdenrijk vermoed, gezien de getuigenissen die Breek haar kinderen hebben afgelegd, dat haar kinderen wel tegen haar wilden getuigen. Twee kinderen van Breek zijn geëmigreerd omdat ze zo bang waren voor hun eigen moeder die op vrije voeten rond liep. Ondertussen leven de kinderen niet meer, maar zijn er nog wel kleinkinderen die verhalen over hun levensgevaarlijke oma. "Met de verhalen samen van alle kleinkinderen hebben we de puzzel gelegd."

'Een dode echtgenoot is veel lucratiever'

In de tijd dat Breek vast zat kwam ze haar nieuwe man tegen: een SS'er, na de oorlog zijn ze getrouwd. "Ze kwam er achter dat een dode echtgenoot veel lucratiever is, dan eentje waarvan je gaat scheiden. Dus die man moest dood. Ze heeft haar schoonzoon, die net met haar dochter getrouwd was, voor geronseld." Tot haar ontzetting bleek Breek haar schoonzoon toch niet zo goed te kunnen schieten en overleefde haar man de aanslag.

Na een scheiding kwam de boekhandelaar uit Den Haag in beeld. Vrij snel kreeg hij in de gaten dat Breek niet de vrouw was die hij dacht dat ze was. Hij kreeg spijt en wilde scheiden. "Uiteindelijk heeft haar jongste zoon de moord volledig op zich genomen, terwijl het duidelijk is dat zij minstens zo'n grote rol speelde in die moord."

Nederland is een seriemoordenares rijker, en ze heet Johanna Breek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie