Cultuur & Media
KRO-NCRV

Talpa-directeur over uitzending BOOS: 'Spoiler alert dames en heren: het is niet zo'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Talpa-directeur over uitzending BOOS: 'Spoiler alert dames en heren: het is niet zo'

"Spoiler alert dames en heren: het is niet zo." Dat zegt Talpa-directeur Paul Römer bij Spraakmakers over de aantijging dat John de Mol tijdens het eerste BOOS-interview wist van meerdere gevallen van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, terwijl hij toen zei alleen van één geval te weten.

Römer legt in het Mediaforum uit waarom John de Mol niet geïnterviewd wil worden in de vervolguitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, maar bewust kiest vooraf te reageren.

Römer zegt dat BOOS-journalist Tim Hofman hem op 8 augustus belde en vertelde dat hij materiaal heeft waaruit zou blijken dat De Mol tijdens het eerste BOOS-interview op de hoogte was van meer gevallen van overschrijdend gedrag. Toen de Talpa-directeur vroeg naar het materiaal zou Hofman hem een transcriptie hebben gestuurd van een telefoongesprek tussen een anoniem iemand en een oud-vertrouwenspersoon van Talpa Media (dat vroeger The Voice maakte). "Spoiler alert dames en heren: het is niet zo."

'Allemaal hearsay'

Römer over de transcriptie: "Het was geredigeerd en aangepast en er waren stukjes uitgehaald. Het was niet te lezen, het was een heel warrig gesprek waarin allemaal 'van horen zeggen' naar voren kwam." Hij omschrijft de inhoud als 'het zou zo kunnen zijn dat die en die, dat en dat tegen John heeft gezegd.' "Allemaal hearsay."

Talpa zou een week tot tien dagen bezig zijn geweest om de aantijgingen te checken, maar collega’s zouden ze niet herkennen. "En daarmee was er eigenlijk geen reden voor een interview", zegt Römer, want dat zou een "herhaling van zetten" worden. "John heeft al verklaard dat hij wist van één geval."

Reactie BOOS

Hofman zou volgens Römer geen aanwijzingen hebben dat het anders is, behalve dan van die ene anonieme persoon "die aan hearsay doet." "En op anonieme personen kun je niet reageren, want je weet niet wie het is. Dus hebben we gezegd: daar werken we niet aan mee."

Vooraf reageren is een bewuste keuze geweest, legt hij uit. De vorige keer ontstonden na de vooraankondiging "de meest krankzinnige verhalen" en is er "heel veel schade aangericht" aan mensen. Dat wilde De Mol voor zijn. Bovendien werd in deze uitzending de suggestie gewekt dat De Mol zou reageren, terwijl dat niet zo is. "Daarom besloten we: we gaan helder vertellen hoe we er in staan, dat er geen interview komt en waarom niet."

Spraakmakers heeft contact met BOOS gehad, en het enige wat zij kwijt willen is "dat ze overtuigd zijn dat alles wordt opgehelderd in hun uitzending, die Romer en De Mol niet hebben gezien."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie