Cultuur & Media
BNNVARA

Deze podcast over de liefde moet je echt luisteren

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze podcast over de liefde moet je echt luisteren

Het is mooi, maar ook pijnlijk. Het doet je verdriet en het maakt je blij. Afwisselend en tegelijkertijd. Verwarrend hè, liefde? In de podcast Op de Liefde gaat het over de hartstocht, pijn en het geluk. Willemijn Veenhoven (De Nieuws BV) en Corine Koole (de Volkskrant) praten met prominente gasten over hun liefdesleven en zoeken antwoord op de vraag: wat is de essentie van liefde?

{podcast audio="56541" caption="#1 Hedy D'Ancona: dit is ware liefde" }

Ware Liefde

In de eerste aflevering schuift Hedy D'Ancona aan. De oud PvdA-minister is al 21 jaar samen met haar 'Aatje'. De oud-politica en de kunstenaar Aat Veldoen werden op latere leeftijd op elkaar verliefd. Zij was 59, hij twee jaar ouder. Voor Hedy is het ware liefde: "Nu ben ik tachtig en hij tweeëntachtig en dat gevoel is er nog steeds. Ik heb hierbij het gevoel, en dat is toch al een lange tijd, dat de ware liefde het mooiste in je naar boven haalt."

Daarnaast vertelt Hedy dat voor haar seks en erotiek een "onlosmakelijk deel" van de relatie is, als de wellust blijft en de ander prettig en aangenaam is. "Anders kan je net zo goed met je broer gaan samenwonen met wie je het goed kan vinden."

Ongeneeslijk ziek

In aflevering 2 praten Willemijn en Corine met journaliste Samira el Kandoussi. Over het verlangen naar liefde, de keuze tussen carrière en gezin, en haar man die ongeneeslijk ziek werd. In het verleden had Samira wel mannen leren kennen, maar die probeerden haar vaak te veranderen. "Die vonden dat heel bedreigend dat ik de wereld over reisde en dat ik zo sterk een eigen mening heb."

Totdat hij kwam. "Ik had het gevoel dat hij me niet veroordeelde en me accepteerde voor hoe ik ben." Ze trouwden en Samira raakte vrij snel in verwachting. Maar hun wereld stortte in toen hij haar belde vanuit de Eerste Hulp.

{podcast audio="57106" caption="#2 Samira el Kandoussi: 'Iemand moet jouw liefde wel willen'" }

Barmhartigheid

Ze vertelt dat ze altijd naar Rahma heeft gezocht. "In het Arabisch staat het bijna gelijk aan genade hebben, barmhartig zijn en voor mij is dat de ware liefde. Ik wilde hem dat geven, mijn genade, mijn barmhartigheid. Ik wilde voor hem zorgen, maar iemand moet je ook toelaten en als iemand die muur om zich heen heeft, dan kom je daar gewoon niet. Iemand moet jouw liefde wel willen."

Ook Samira's eigen gezondheid begon onder de situatie te lijden. "Het moet van twee kanten komen. Mijn liefde was heel sterk, maar alles draaide om hem." Ze begreep dat, vertelt dat hij er ook niks aan kon doen dat hij ziek is geworden, maar "op een gegeven moment had ik het gevoel dat hij zich ergerde aan mij en dat ik niet welkom was, dus toen ben ik weggegaan."

Op de Liefde hoor je elke vrijdag tussen 12:30 en 13:00 op NPO Radio 1 en elke vrijdagmiddag verschijnt er een nieuwe aflevering in jouw podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie