Cultuur & Media
AVROTROS

Schrijver Annemarie Haverkamp over rouw: 'Kom maar dan, met die pijn'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Annemarie Haverkamp over rouw: 'Kom maar dan, met die pijn'

"Ik ben erachter dat ik de rouw maar moet laten gebeuren, zonder dat ik daar iets van vind", zegt schrijver en journalist Annemarie Haverkamp in MISCHA!. Haverkamp verloor het "liefste en zachtaardigste wezentje in het universum", haar gehandicapte zoon. Ze schreef er Het boek van Job over en verschillende columns. "Misschien laat je het jezelf niet toe de tijd te nemen. Je wil mensen er ook niet de hele tijd mee vermoeien. Maar het enige dat helpt is denken: kom maar dan, met die pijn."

#279 - Annemarie Haverkamp - MISCHA!

Haverkamp: "De eerste paar maanden na het overlijden zit je zo in het verdriet dat ik dacht: dit is heel erg, maar het lijkt alsof ik ermee kan dealen. Tot je weer aan de bak moet. Dan wordt het pas ingewikkeld. Je draagt het verdriet met je mee, én je hebt de overgang naar een nieuw leven."

'Ik ben geen moeder meer'

Dat nieuwe leven is totaal anders dat het vorige, merkt Haverkamp. "Ik was de moeder van Job, en nu ben ik iemand die haar kind is verloren en niet weet wie ze nu is." Haar zoon had constant zorg nodig en dat maakte dat Haverkamp "heel intensief" moeder was, vertelt ze. "Nu is niets meer hetzelfde. En het belangrijkste? Ik ben geen moeder meer."

#279 - Annemarie Haverkamp - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie