Cultuur & Media

'Wat is dat Nederland van ons toch ontzettend mooi'

foto: Candyfoto: Candy
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat is dat Nederland van ons toch ontzettend mooi'

[AVROTROS] Wat zeggen Delfts blauw, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders? Jort Kelder gaat in Het pronkstuk van Nederland op zoek naar dat wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. Op vrijdag 15 december trapte hij op NPO 2 de nationale verkiezing van het pronkstuk van Nederland af. Dertig stukken, van de Nachtwacht tot Nijntje en van de DAF tot Panorama Mesdag maken kans op de titel.

Afgelopen zaterdag was Jort Kelder te gast in de Nieuwsshow om te vertellen over deze zoektocht naar hét pronkstuk van Nederland:

Op zoek naar hét pronkstuk van Nederland

In de categorieën ontwerp, erfgoed en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is. De kijker wordt daarbij gegidst door de input van drie experts - hoogleraar Catelijne van Middelkoop (ontwerp), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij (erfgoed) en kunsthistoricus Paul Rem (kunst).

'Wat is dat Nederland van ons toch ontzettend mooi'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rapper Lange Frans maakte speciaal voor Het pronkstuk van Nederland een versie van zijn nummer ‘Het land van…’, waarin hij alle dertig genomineerde stukken bezingt.

Citaat uit het nummer:

"Kom uit het land van: schouders eronder, want dit gaat ons lukken

Vrolijke drinkers maken van ideeën pronkstukken […]

Ze vertellen ons verhalen en ze vinden ons toch

In geuren en kleuren als de brieven van Van Gogh

Ze vullen me met trots en ik hoop jou ook

Want wat is dat Nederland van ons toch ontzettend mooi"

Breng je stem uit

Jij kunt stemmen op de pareltjes uit de Nederlandse collectie via de website van Het pronkstuk van Nederland. Op werkdagen - van maandag 18 december t/m vrijdag 19 januari rond 22.30 uur op NPO 2 - zendt AVROTROS iedere avond een korte programma uit. Daarin staan steeds andere genomineerden centraal.

In de finaleweek in januari (22 t/m 26 januari) maakt Jort Kelder de Top Drie per categorie bekend. In die week kun je van maandag tot en met vrijdag - om 21.15 uur op NPO 2 - live stemmen op jouw favoriet per categorie.

Uiteindelijk kiest Nederland een overall winnaar; dat wordt hét pronkstuk van Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie