Cultuur & Media
KRO-NCRV

Onduidelijkheid na persconferentie kabinet: 'Het is écht schandalig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onduidelijkheid na persconferentie kabinet: 'Het is écht schandalig'

Maandagavond maakte het kabinet verdergaande maatregelen bekend. Het kabinet wilde helderheid verschaffen, maar anderhalve dag later is er toch nog veel onduidelijkheid. Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen viel van zijn stoel, zo slecht vond hij de informatievoorziening. "Het is echt schandalig."

Evenementen worden tot 1 juni verboden en voor de rest moet iedereen afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven. Maar gaan bijvoorbeeld sportwedstrijden nou wel of niet door? En tot wanneer duren de eerdere maatregelen eigenlijk? Waarom duurde het zo lang voordat er duidelijkheid kwam over de examens? "Een persconferentie met zoveel nuances, daar begrijpen mensen niks van", aldus Ockhuysen.

Heldere boodschap

Als hoofdredacteur kijkt en leest Ockhuysen alles. "Zelfs ik ben op het verkeerde been gezet." Na het analyseren van de persconferentie werden hij en andere journalisten niet veel wijzer. "We dachten het te begrijpen, maar iedereen is in de war en eerlijk gezegd kan ik het nu ook niet zeggen."

De Parool-hoofdredacteur vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet met zo’n onduidelijke boodschap naar buiten kwam. "Kijk, als je een heel land toespreekt, dan moet je boodschap klip en klaar zijn." Hij wilde weten wat de maatregel was, wanneer deze ingaat en tot welke dag dit duurt. "Waarom niet die heldere boodschap?"

Honderden woordvoerders

En misschien nog wel het meest schandalig aan het hele verhaal, vindt Ockhuysen het feit dat er een batterij aan woordvoerders en pr-mensen achter de minister staan. "Ze sturen de minister naar buiten met een boodschap met zoveel nuances. Iedereen is in de war."

Volgens hem zijn er in Nederland meer woordvoerders en PR-mensen dan journalisten. "Wat hebben die al die tijd gedaan?"

'Te begrijpen'

Elske Schouten, adjunct-hoofdredacteur van NRC, snapt het idee van het kabinet om in de persconferentie niet teveel informatie tegelijk naar buiten te brengen.

"Maar het komt kennelijk niet over, dus dan is het niet goed." De communicatie omtrent de maatregelen kan zeker beter, zegt Schouten, máár: "Ik vind het ook wel weer te begrijpen in deze tijden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie