Cultuur & Media
AVROTROS

Jezelf vastlijmen op een talkshowtafel? Sinan Çankaya noemt het een microrevolutie

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jezelf vastlijmen op een talkshowtafel? Sinan Çankaya noemt het een microrevolutie

De klimaatactivist die zich vastlijmde aan een talkshowtafel is volgens schrijver Sinan Çankaya een voorbeeld van een "microrevolutie". Çankaya in MISCHA!: "Het werkt absoluut. Het is onzinnig om met een bullshitcampagne te komen waarin je zegt dat de consument de verwarming een graad lager moet zetten. Ja, doe het. Maar zo verdwijnt de boosdoener, of degene waar de macht ligt, uit het zicht."

#151 - Sinan Çankaya - MISCHA!

Çankaya's nieuwe boek November is "een aanval op het redelijke midden, over hoe je je als individu verhoudt ten opzichte van de wereldproblematiek, hoe je je eigen cynisme bestrijdt en hoe je je idealen behoudt."

'Op kleinschalig niveau verstoren'

In zijn boek speelt hardnekkig cynisme een grote rol, zelf is de auteur ook behoorlijk cynisch als het gaat om het klimaat. "We zien de kritische rapporten van wetenschappers, maar we gaan toch steeds weer over tot de orde van de dag. Dat vind ik fascinerend aan de mens. De capaciteit om ondanks alles gewoon over te gaan tot de dagelijkse beslommeringen en zaken die gedaan moeten worden."

Volgens de schrijver kunnen individuen structurele problemen niet verhelpen. "Maar ze kunnen ze wel op kleinschalig niveau verstoren. Of het echt werkt weet ik niet, maar ik geloof in het potentieel, in de beeldvorming lijkt het iets te doen. Het is het begin van een gesprek."

#151 - Sinan Çankaya - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie