Cultuur & Media
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

Studiotelefoon roodgloeiend tijdens gesprek over UFO's

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Studiotelefoon roodgloeiend tijdens gesprek over UFO's

De nachtproducer van NPO Radio 1 heeft het zelden zo druk gehad als tijdens het gesprek over UFO’s, in de Nacht van EO afgelopen week. De telefoonlijnen stonden roodgloeiend met mensen die wilden vertellen over hun UFO-waarnemingen. "Ik stond buiten en er kwam een hele grote oranje, ovalen bal op ons af. Het was angstaanjagend!", vertelt bijvoorbeeld beller Michael.


De beller zag de UFO in Brummen, tien jaar geleden, in het bijzijn van zeven anderen, maar vergat een foto te maken. "Niemand van ons kwam op het idee een camera te pakken, want we staat versteend, je weet níét wat je ziet." De gloeiende bal hing een seconde of zes vlakbij en vloog toen weg, geruisloos, aldus de beller. "Ik dacht dat ik gek werd!"

Michael deed een melding bij de politie, waar ze hem vervolgens vertelden dat ook in Didam een melding was gedaan. Het stond dus niet op zichzelf. Dit bleek ook in de uitzending, waar een andere beller óók eenzelfde soort bal heeft gezien. "In Bosnië-Herzegovina zag ik een soort draaiende zon", vertelt mevrouw Tuinderman.

UFO’s worden heel vaak waargenomen, vertelt godsdienstfilosoof Taede Smedes, die in de uitzending te gast was. Hij schreef een boek over de geschiedenis van buitenaards leven: 'We zijn misschien niet alleen.' Veel van die meldingen zijn te verklaren als vliegtuigen of helikopters, maar er blijven meldingen over waar (nog) geen verklaring voor is.

Pentagon

Ufologie is ook al lang niet meer voorbehouden aan zonderlingen op zolderkamers, vertelt Smedes. Sinds 2017 heeft het Pentagon een officieel onderzoeksprogramma lopen. In 2004 namen Amerikaanse militairen TicTac-vormige UFO’s waar, wat de geschiedenis in ging als het 'Nimitz incident'. Smedes vindt het fascinerend, helemaal omdat er videobeelden van zijn: "Deze waarnemingen werden ook door technologie gedaan: er zijn radarbeelden. Het is niet louter anekdotisch meer", vertelt hij.

Het feit dat nu ook militairen UFO's zouden hebben gezien, maakt dat in Amerika een mentaliteitsverandering plaatsvindt, vertelt Smedes: "Mensen die UFO’s waarnemen worden nu veel serieuzer genomen, er is echt wat aan het schuiven", stelt hij.

Maar zijn er echt aliens? Groene mannetjes met grote ogen? Smedes is geneigd erin te geloven, vertelt hij eerlijk, maar hij kan het niet met zekerheid zeggen. "We weten het gewoon niet", stelt hij.

Luister hieronder het hele gesprek over UFO's terug. Na ongeveer een uur zijn de bellers aan de beurt:

Terugluisteren: gesprek met Taede Smedes + een gesprek met bellers (vanaf minuut 57)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie