Cultuur & Media
BNNVARA

Het is een struggle voor Aziatische actrices in een Westerse wereld

foto: Frank Pendersfoto: Frank Penders
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is een struggle voor Aziatische actrices in een Westerse wereld

Fans van de serie Killing Eve zitten er al klaar voor, het tweede seizoen is bijna te zien in Nederland. Een seizoen met een Nederlands tintje, Jung Sun den Hollander maakt haar intrede. In De Nieuws BV vertelt ze over de weg er naartoe en recensent Thijs Schrik is fan van de serie en praat mee.

De Brits-Amerikaanse dramaserie Killing Eve gaat over Eve, medewerkster van de Britse veiligheidsdienst en huurmoordenares Villanelle. De vrouwen raken door elkaar geobsedeerd en gaan de strijd aan.

In het tweede seizoen speelt de Nederlandse Jung Sun den Hollander de nieuwe huurmoordenares The Ghost. Thijs Schrik kijkt veel series, maar vorig jaar was Killing Eve zijn favoriet. "De opbouw was perfect, de pay-off was goed. Er zit een soort spanning tussen de hoofdrolspeelsters."

Eerste internationale project

Den Hollander is geboren in Seoul en toen ze 21 maanden oud was werd ze geadopteerd door een gezin in Nederland. De toneelschool in Nederland maakte ze niet af, ze verhuisde naar Londen en ronde daar een toneelopleiding af. Eerder speelde Den Hollander al in De Marathon en Villa Achterwerk, de hitserie Killing Even is haar eerste grote internationale project.

Quote

Er zijn niet zoveel kansen voor Aziatische vrouwen

Melina den Hollander

Melina den Hollander keek altijd Greys Anatomy met haar zus. Het viel ze op dat de Canadese actrice Sandra Oh van Koreaanse afkomst, speelt ook in Killing Eve, niet een Aziatisch karakter speelde, maar een arts. Melina: "Dat is iets wat je niet heel vaak ziet. Er zijn niet zoveel kansen voor Aziatische vrouwen." Jung Sun kan dit beamen.

Quote

Ik heb überhaupt castings en dat vier ik al

Jung Sun den Hollander

Een lange weg

Het was een lange weg voor haar, soms had ze geen castings en de rollen voor Aziatische actrices liggen niet voor het oprapen. "Sinds twee jaar is daar meer aandacht voor. Ik heb überhaupt castings en dat vier ik al." Het is een struggle voor een Aziatische actrice in een Westerse wereld om een rol te krijgen, vertelt Den Hollander. Maar, daar voegt ze aan toe dat iedere acteur struggelt.

Meer diversiteit

Schrik vertelt dat er ook bewust gekozen is voor sterke vrouwelijke rollen in Killing Eve. Schrik: "Dat is wel bijzonder, qua diversiteit is er nog wel wat te winnen in de filmwereld." Door streamingsdiensten zoals Netflix worden er veel series in een hoog tempo geproduceerd. Schrik legt uit dat door die hoge productie de filmwereld iets achterloopt: "Iedereen wil zichzelf terug zien in beeld, dat is een kapitalistisch iets. Een streamingsdienst wil zoveel mogelijk gemeenschappen bereiken."

Jung Sun Den Hollander en Thijs Schrik over Killing Eve seizoen 2

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie