Cultuur & Media

Vind je match op een blind date met een historisch figuur
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vind je match op een blind date met een historisch figuur

Als je met een historisch figuur op blind date mocht, wie zou je dan kiezen? Hoewel die vraag normaal alleen een gedachte-experiment zou zijn, is het in het Westfries Museum vanaf vandaag mogelijk. Het museum opent een tentoonstelling waarin de bezoeker een een-op-eendate heeft met een historisch figuur uit de 17e eeuw. In NOS Met het Oog op Morgen mocht Joost Vullings vast kennismaken.

blind date historisch figuur

"Wat kunnen we doen om mensen weer naar het museum te lokken", vroeg directeur Ad Geerdink zich af tijdens de coronacrisis. "Je wil het extra interessant, maar wel veilig maken voor de bezoeker." Zo ontstond het idee voor een blind date met een figuur dat op een schilderij in het museum voorkomt.

Het werkt als volgt: in een aparte expositieruimte ga je als bezoeker zitten voor het schilderij. Een acteur vertelt vervolgens het verhaal van de persoon die je voor je ziet. "Alle vragen die je daarna nog hebt, kun je vervolgens in het museum stellen. Wij beantwoorden die." De stem van het schilderij is ingesproken door verhalenverteller Julian Wijnstein.

Nieuwe uitdaging

De eerste blind date zal zijn met een figuur die wat verscholen afgebeeld is op een schilderij van Nicolaas Verkolje. Het gaat om een portret van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff, maar deze regent is niet de man van de blind date.

"Je ziet mij achter deze betekenisvolle man staan", zegt Wijnstein volledig in zijn rol. "Het was fantastisch om het verhaal van deze man te mogen vertellen. Ik voel me zeer bevoorrecht dat ik een stem heb mogen geven aan deze belangrijke persoon."

Directeur Geerdink is blij dat hij op deze manier een bijzondere ervaring kan creëren. "Iedereen die toch naar het museum komt, willen we een extra cadeautje geven. Een ervaring die je misschien als het druk is, nooit zou kunnen krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie