Cultuur & Media
NTR

Neerlands Hoop eindelijk verzameld

foto: ANP - Ton Schutzfoto: ANP - Ton Schutz
  1. Nieuwschevron right
  2. Neerlands Hoop eindelijk verzameld

Met hun absurdistische cabaret en politieke acties zetten Freek de Jonge en Bram Vermeulen als Neerlands Hoop de cabaretwereld in de jaren '70 op z’n kop. Vijftig jaar na het allereerste begin verschijnt – eindelijk! - de verzamelbox Neerlands Hoop in Bange Dagen, 1968-1979. Een mooi moment voor een gesprek van Freek de Jonge met Petra Possel in Kunststof.

Ruim tien jaar lang vormde Freek de Jonge (1944) met Bram Vermeulen (1946-2004) het spraakmakende en vernieuwende cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Gedoe met rechten was de reden dat het uitbrengen van het verzameld werk van Neerlands Hoop zo lang op zich liet wachten. Nu zijn er negen dvd’s en drie boeken.

Kunststof: Freek de Jonge over Neerlands Hoop (Deel 1)

Grote avond in Carré

Op dinsdag 13 maart komt er een grote avond in Carré waarin bekende artiesten als Spinvis, Tim Knol Mathilde Santing, de Nits en Paul de Munnik klassiekers van Neerlands Hoop ten gehore zullen brengen. De angst dat het duo inmiddels vergeten zou zijn is daarmee duidelijk 'een beetje niet waar', zo beaamt Freek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo is het toevallig ook nog eens een keer

Wat presentator Petra Possel vooral opviel bij het doornemen van de box, was het enorme aantal woordspelingen. Freek: "Seth Gaaikema was er niks bij! Als ik nu die conferences doe, dan stijgt het schaamrood je naar de kaken. Het was op dat moment heel erg grappig." Naast de woordgrappen werd Neerlands Hoop vooral beroemd om hun running gags en absurdisme. Deze elementen werden in Nederland geïntroduceerd door het satirische televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog eens een keer met onder anderen Mies Bouwman. Daarnaast was Neerlands Hoop in de beginjaren schatplichtig aan 'magiër' Toon Hermans.

Steeds politieker

In latere shows als In Panama en Neerlands hoop Express werden Bram en Freek steeds 'politieker' en kwamen zij met grote onderwerpen als de werkende jongere, feminisme en racisme. Regelmatig stonden hun onderwerpen op gespannen voet stonden met hun eigen (burgerlijke) levensstijl, met vrouw, auto en kinderen.

Quote

Als je eenmaal bij hem achterop de fiets sprong, dan zat je in no-time vooraan in het peloton.

Freek de Jonge over Bram Vermeulen

Bram kuste Freek wakker

Freek ontmoette Bram bij het Amsterdamse studentencorps. "Ik heb vaak gezegd dat hij mij wakker gekust heeft. Hij met zijn energie. Met zijn discipline. Hij heeft mij gewoon op het spoor gezet. Als je eenmaal bij hem achterop de fiets sprong, dan zat je in no-time vooraan in het peloton. Ik was een beetje een bleue provinciaal. Ik had wel enorm veel ambities, maar ik had nog geen vorm en geen voertuig. Toen wij elkaar ontmoetten was het Bingo! en ging het echt in een waanzinnig tempo. Ik was vrij zeker van mijn talent, maar ik was wel onzeker over mijn verschijning."

Een onafwendbare scheiding

Bram Vermeulen was aanvankelijk de pianist die ook gitaar ging spelen. "Hij zat aanvankelijk achterop, maar hij wilde ook voorop staan. Hij wilde zelfs naast mij staan." Hierdoor was een scheiding uiteindelijk onafwendbaar, aldus Freek. Volgens historicus Frank Verhallen, een van de bezorgers van de box, is de publicatie van de verzamelbox ook de afronding van een huwelijk. "Freek was nog niet klaar met die periode". Ook het overlijden van Freeks drie maanden oude zoontje bracht een scheiding tussen de mannen.

Een fiftyfifty affaire

Nadat Bram en Freek uit elkaar gingen, ging Bram voor sommigen de geschiedenis is als de 'loser' van de twee. Dat beeld zou volgens de familie van Bram Vermeulen door deze box worden enigszins worden gecorrigeerd. Freek ziet de box zonder meer als een eerbetoon aan Bram: "Ik kan uit de grond van mijn hart zeggen dat Neerlands Hoop een fiftyfifty affaire was. Daardoor kon ik ook gaan doen wat ik ben gaan doen."

Kunststof: Freek de Jonge over Neerlands Hoop (Deel 2)

Meer over Neerlands Hoop

Ook Met het Oog Op Morgen besteedde op zaterdag 10 maart aandacht aan het verschijnen van de verzamelbox. Cees Grimbergen sprak in die uitzending met Freek de Jonge en Just Enschedé, manager van het eerste uur.

Verzamelbox Neerlands Hoop, een monument voor Bram Vermeulen

Ster advertentie
Ster advertentie