Cultuur & Media
NOS

25 jaar NOS Radio 1 Journaal: 'We got him,' radio-stilte en jingles

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar NOS Radio 1 Journaal: 'We got him,' radio-stilte en jingles

Het is deze week 25 jaar geleden dat het NOS Radio 1 journaal van start ging. Voor die tijd had elke omroep zijn eigen actualiteitenrubriek, maar met ingang van 1 september 1995 werden alle redacties samengevoegd tot één grote nieuwsredactie, met redacteuren, presentatoren, verslaggevers, producers en regisseurs van alle omroepen. Het NOS Radio 1 Journaal was geboren.

Om dat te vieren duiken we deze week iedere dag in de archieven om de mooiste, meest bijzondere en meest ontroerende momenten naar boven te halen. Ieder uur hoor je op de radio één fragment. Vandaag begonnen we in december 2003, toen Saddam Hoessein opgepakt werd. "We got him," maar niet live bij Radio 1.

Dat een uitzending niet altijd vlekkeloos verloopt, kan gebeuren. Maar in 2019 ging het wel heel lang (voor radio-begrippen) mis. Tien minuten lang was het onmogelijk om radio uit te zenden, vertelde eindredacteur Wolter Blom.

Video niet beschikbaar

Het NOS Radio 1 Journaal is gedurende 25 jaar veranderd, ook qua geluid. Niet alleen is muziek tegenwoordig niet meer uit den boze, ook de vormgeving van de jingles is een stuk moderner gemaakt. Samen met de mannen van Jingleweb.nl, Benno Roozen en Jelle Boonstra van het Genootschap Jingles- en Tunes, vliegen we door 25 jaar 'het geluid van het Radio 1 Journaal'.

Video niet beschikbaar

Meer terugblikken? Bekijk dan hier de drie verhalen van gister:

Of beluister de podcast over 25 jaar NOS Radio 1 Journaal:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie