Cultuur & Media
NOS

Disney+ verhoogt prijs, maar pakt uit met nieuwe Star Wars- en Marvel-series

foto: Disneyfoto: Disney
  1. Nieuwschevron right
  2. Disney+ verhoogt prijs, maar pakt uit met nieuwe Star Wars- en Marvel-series

Walt Disney gaat veel meer Marvel- en Star Wars-series produceren en uitbrengen op zijn streamingplatform Disney+. De komende jaren zullen zowel van de Marvel-reeks als van de Star Wars-reeks tien verschillende nieuwe series uitkomen.

Video niet beschikbaar

Iedere week nieuwe films en series

Zo worden er twee spin-offs gemaakt van de hitserie The Mandalorian en komt er een nieuwe serie die Andor heet, over een piloot die voor rebellen vecht. Ook ligt er nog een serie op de plank over de iconische jedimeester Obi-Wan Kenobi. Disney heeft bekendgemaakt dat Hayden Christensen opnieuw in de huid kruipt van slechterik Darth Vader.

Het Amerikaanse bedrijf presenteerde vannacht zijn plannen voor de komende jaren aan beleggers. Om meer abonnees te trekken en te behouden wil Disney iedere week nieuwe films of series aanbieden. Er zouden jaarlijks meer dan honderd nieuwe titels op het platform te zien moeten zijn. Wel wordt de prijs van een maandabonnement binnenkort 2 euro hoger.

Nieuwe Indiana Jones

Verder is de eerste Star Wars-film sinds het einde van de Skywalker-saga onthuld. Rogue Squadron wordt geregisseerd door Patty Jenkins, die eerder verantwoordelijk was voor superheldenfilm Wonder Woman. De nieuwe Star Wars-film speelt zich af in een "toekomstig tijdperk van het sterrenstelsel" en moet voor de Kerst van 2023 verschijnen.

Een nieuwe Indiana Jones-film, de vijfde in de reeks, is ook aangekondigd. Harrison Ford zal op 78-jarige leeftijd voor de laatste keer de rol van de avontuurlijke archeoloog spelen. De film staat op de planning voor juli 2022. Ford was in 2008 voor het laatst te zien als Indiana Jones, in The Kingdom of the Crystal Skull.

Impact coronacrisis

De coronacrisis heeft het schema van de Marvel-films in de war geschopt. Disney heeft bekendgemaakt dat de eerstvolgende film, Black Widow, in mei 2021 in de bioscoop te zien is. Ook staat het vervolg op Black Panther op de rol, ondanks het overlijden van hoofdrolspeler Chadwick Boseman.

Marvel Studios-baas Kevin Feige zegt dat er geen andere acteur wordt gecast om de superheld te vertolken, maar dat de andere karakters uit de eerste film centraal staan in het vervolg, dat in juli 2022 uitkomt. Boseman overleed in augustus op 43-jarige leeftijd. Hij had darmkanker, maar hield dat geheim.

Fors gegroeid

Disney+ is de afgelopen maanden fors gegroeid. Sinds oktober kwamen er 13 miljoen nieuwe abonnees bij, waarmee er in totaal bijna 87 miljoen gebruikers zijn. Toch verwacht het bedrijf dat de streamingdienst pas in het fiscale jaar van 2024 winstgevend zal zijn.

De bioscoopsector houdt de ontwikkelingen rond Disney nauwlettend in de gaten. Filmstudio Warner Bros. maakte vorige week bekend het komende jaar alle nieuwe films tegelijkertijd op het witte doek en op onlineplatform HBO Max uit te brengen. De bioscopen dreigen daardoor veel omzet mis te lopen.

Disney zegt dat de meeste van zijn belangrijkste films voorlopig eerst in de bioscoop zullen draaien voordat ze op de streamingdienst te zien zijn.

Disney

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie