Naar homepage
Cultuur & Media

'3 Little Birds': volkslied van de Bijlmer
BNNVARA

foto: Jacquie Maria Wesselsfoto: Jacquie Maria Wessels
  1. Nieuwschevron right
  2. '3 Little Birds': volkslied van de Bijlmer

Hij zal geen seconde aan Amsterdam hebben gedacht toen hij het nummer schreef, maar Bob Marleys 3 Little Birds lijkt welhaast het volkslied te worden van Amsterdam-Zuidoost. De Bijlmer. Zozeer zelfs, dat er nu een expositie is op de Johan Cruijff Boulevard met dezelfde titel.

In De Nieuws BV vertellen Jesse Jörg, Faizel Soebratie en Jacquie Maria Wessels over de openluchtexpositie.

Op die Boulevard, waar het normaal gesproken druk is met winkelend publiek, Ajax-fans en muziekliefhebbers op weg naar de AFAS-Live en de Ziggo Dome, is het met de lockdown ijzig stil. Alhoewel… er is sinds kort gefluit te horen. Van de Twatwa, de Picolet en de Gelebek. Precies. Three Little Birds.

"Als je uitstapt op station Amsterdam Bijlmer-Arena kan je twee kanten op. Richting de Arena en de Ziggo, een soort ongezellige betonsituatie. Maar je kan ook richting de Amsterdamse Poort, met winkels, eettentjes, en gezelligheid. En dat is ook de plek waar vogelsporters, veelal van Surinaamse afkomst, op warme zomerdagen hun zangvogels uitlaten in een kooitje. De link met 'Three Little Birds' was snel gelegd", vertelt initiatiefnemer Jesse Job Jörg, van 11 United.

Zangvogel sing-off

En dus werd er contact gezocht met de lokale Zangvogelvereniging Ringmasters. Want vanuit Suriname is de sport om kleine zangvogeltjes het tegen elkaar op te laten nemen in een sing-off overgewaaid naar Nederland.

Faizel Soebratie, lid van de vereniging: "In Suriname is deze sport me met de paplepel ingegoten. Ik leerde het van mijn ooms, en toen ik naar Nederland kwam heb ik het doorgezet. Het is een schitterende sport, met heel veel liefde voor de dieren. Het wordt gelukkig steeds bekender in Nederland."

Een opgewonden Picolet

Maar toch weten nog weinig mensen hoe het werkt. Soebratie: "Het is de kunst om ze, naast het kweken en het houden van de diertjes, ze bepaalde slagen aan te leren. Bepaalde liedjes zeg maar. En bij wedstrijden worden er twee mannetjes op 50 cm van elkaar in een kooi gezet. En dan wordt het aantal slagen geturfd. Die met die meeste slagen is de winnaar."

Dat blijkt lastiger dan het klinkt. "Ik ben gespecialiseerd in de Picolet, en die zingen de meeste slagen als ze een vrouwtje moeten verdedigen, als ze opgewonden zijn. In die staat moet je ze dus vlak voor de wedstrijd krijgen. Daar zijn methoden voor."

Birdmen

De liefde van mannen als Faizel voor hun kleine zangvogels inspireerde fotografe Jacquie Maria Wessels jaren geleden al tot het maken van de fotoserie Birdmen. "Ik had hiervan gehoord, dus toen ik ooit naar Suriname ging, liep ik op de eerste man af die ik zag en vroeg hem of hij een vogeltje had. Dat bleek het geval, en ik werd meteen uitgenodigd voor een wedstrijd."

Daar ontstond ook de fotoserie. "Ik vond het een ongelooflijk mooi beeld. Die mannen uit die machocultuur, die heel sereen en liefdevol met die kleine vogeltjes omgingen. Dat trof me."

Fotoserie en vogelgeluiden

De fotoserie maakt deel uit van de tentoonstelling. Net als de installatie met vogelgeluiden, en gigantische doeken met collagekunst. Maar misschien blijft het hier niet bij. Initiatiefnemer Jesse Jörg: "Er gaan geruchten dat Ajax het derde shirt komend seizoen wil opdragen aan Marley. Dat zou natuurlijk te gek zijn. En we willen heel graag met het ZO! Gospelchoir en de harde kern van Ajaxfans een nieuwe versie van het lied opnemen!"

Of dit allemaal gaat gebeuren valt nog te bezien. Maar de expositie biedt in elk geval een beetje vrolijkheid in grauwe tijden. Zoals Marley al zong: "Don't worry, 'bout a thing. 'Cause every little thing, gonna be alright."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie