Cultuur & Media
KRO-NCRV

Flitsbezoek Tarantino in Amsterdam: 'Z'n films duren meestal half uur te lang'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flitsbezoek Tarantino in Amsterdam: 'Z'n films duren meestal half uur te lang'

Films worden in de jaren negentig al honderd jaar gemaakt en beginnen een beetje voorspelbaar te worden, maar dan komt Quentin Tarantino. Hij schudt de boel op met een heel gewaagde aanpak, zegt acteur Thom Hoffman bij Spraakmakers. "Maar na een aantal films heb je het wel een beetje gezien."

In iedere filmbespreking die Rob van Scheers aan een nieuwe Tarantino-film wijdde, kwam één zin terug. "Dat heeft de eindredactie nooit doorgehad, en ik ga het nu bekennen. Die zin luidt als volgt: Quentin is zo dol op Tarantino-films dat ze in de regel een halfuur te lang duren."

Goede scènes onthouden mensen

En dat erkent de gevierde regisseur zelf ook, las Van Scheers in een graphic novel over diens leven en loopbaan. "En daarin bekent hij ook gewoon: de verhaalstructuur, de spanningsboog, dat kan beter. Maar het gaat de mensen om de scènes. Over vijf jaar weet niemand meer waar die verhaaltjes over gaan. Maar vijf, zes, zeven goede scènes uit die films weet iedereen nog."

Tarantino is zondag in Carré om over zijn boek Cinema Speculation te praten. Misschien is het de laatste keer dat hij als actief filmregisseur in ons land is, want het verhaal gaat dat zijn tiende en laatste film er aan komt.

Hij was revolutionair

De dialoog is de basis van Tarantino’s succes, zegt Hoffman. "Daarin is ‘ie revolutionair geweest. En expres licht. Daarmee laat hij alle andere regisseurs achter zich. Triviaal is zijn doel. Inderdaad neigt ‘ie niet naar diepgravende structuren aanbrengen in z'n films, maar door middel van tableaus wil hij de boel op z'n kop zetten en mensen verrassen. Maar na een aantal films heb je het wel een beetje gezien."

Van Scheers vult aan: "Wat hij doet is van de bijzaken hoofdzaken maken. Alles wat wij zouden bespreken in een artikel of in een radioshow, dat doet hij niet. Bij hem gaat het bijvoorbeeld over dat ze in Amsterdam mayonaise op een frietje nemen en dat duurt vervolgens twintig minuten."

Tarantino komt met gewaagde aanpak

Pesten van je publiek zou je het kunnen noemen, erkent Hoffman. Maar het hoort volgens hem ook bij het opbouwen van de spanning. En daarmee deed hij iets bijzonders, zegt Hoffman. "Wat Tarantino heeft gedaan is met iets nieuws komen op een moment dat film honderd jaar bestaat en eigenlijk begint vast te lopen en voorspelbaar begint te worden. En hij is degene die in de jaren negentig alles opschudde met een hele gewaagde aanpak."

Daarom is Hoffman erg over ‘m te spreken. "Het is een van de allergrootste regisseurs die geleefd heeft. Hij staat in de top twintig. En dan ben je goed."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie