Cultuur & Media
NOS

'Vrouwen kunnen niet zeilen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen kunnen niet zeilen'

Vanaf vandaag is de film 'Maiden' in de bioscoop te zien. Een film over de 24-jarige Tracy Edwards, die het in 1989 waagde om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld. Vrouwen die op zee een stukje geschiedenis schreven.

"De zeilwereld was er echt eentje van en voor mannen, ze gaven haar geen schijn van kans. Toch heeft ze altijd doorgezet en is het haar gelukt", vertelde Wieke van Oordt, schrijfster van het boek 'Vrouwen kunnen niet zeilen' in Met het Oog op Morgen.

"Jij gaat het nooit redden"

Tracy Edwards wilde in 1989 deelnemen aan de maandenlange 'Whitbread Round the World-zeilrace', nu beter bekend als 'The Ocean Race'. Ze werd door haar (mannelijke) collega's gek verklaard en dat paste volgens van Oordt wel echt bij die tijdgeest: "Het is een klein wereldje, nog steeds, en iedereen kende elkaar. Ze werd langs alle kanten tegengewerkt en kreeg te horen dat ze het toch nooit zou redden als zeilster. Als kok aan boord was ze wel welkom, maar dat was voor Edwards uiteraard niet voldoende."

Edwards zette door en moest en zou deelnemen aan de race: "Ze verkocht haar huis en slaagde erin een poule van 500 vrouwen te verzamelen om zo haar team samen te stellen. En dat in een tijd zonder sociale media. Je kan in de film goed zien dat ze het roer letterlijk niet uit handen ging geven. Ze ging het niet laten gebeuren dat de race voor haar niet door zou gaan, gewoon omdat ze een vrouw was."

Boven verwachting

Uiteindelijk deed ze het boven verwachting goed. Ze won zelfs een ontzettend gevaarlijke etappe: "De zeilers mogen zelf hun route bepalen en zij nam het risico om heel zuidelijk te gaan, zelfs langs ijsbergen. Dat pakte goed uit voor haar. De etappe zit trouwens niet meer in de race omdat het te gevaarlijk is."

Bikini op het dek

Toch konden Edwards en haar team ook op een ludieke manier omgaan met de commentaar, volgens van Oordt: "Toen het tijdens één van de etappes minder goed ging en ze wisten dat ze niet als eerste gingen aankomen, besloten ze te reageren op al die vooroordelen. Ze zijn allemaal in bikini op die boot gaan staan als statement."

"Vrouwen kunnen niet zeilen"

Zelf denkt van Oordt dat hoewel de zeilwereld nog steeds gedomineerd wordt door mannen, je een inhaalslag kan zien. Al lijken vooral vrouwelijke zeilsters het daar niet mee eens te zijn: "Toen ik zelf begon te zeilen, kwamen de meest kritische opmerkingen van vrouwen. Ik hoorde juist van de vrouwelijke zeilsters heel vaak dat vrouwen niet kunnen zeilen. Dus had ik meteen de titel van mijn boek."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie