Cultuur & Media
NTR

Adelheid Roosen brengt een ode aan de vrouwelijke kracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Adelheid Roosen brengt een ode aan de vrouwelijke kracht

Theatermaker Adelheid Roosen heeft veel bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken dagelijks klaarstaan voor de ander. In Kunststof vertelt ze over de film Doula's van de stad, waarin ze met zeven van deze vrouwen in gesprek gaat via Zoom. Intieme gesprekken in tijden van lockdown: het delen en tonen van hun kwetsbaarheid bleek een gedeelde behoefte.

Intieme gesprekken in tijden van lockdown

Dat je eigen levensgeschiedenis vaker uitgangspunt kan zijn van theater laat Adelheid op een bijzondere manier zien met de film Doula's van de stad. De opzet is eenvoudig: Adelheid gaat met zeven andere vrouwen in gesprek via Zoom. We zien ze soms alleen in beeld, soms in een split screen en soms alle acht tegelijk of kort na elkaar.

Ondertitel van de film is: 'intieme gesprekken in tijden van lockdown' en zo begint de film dan ook, als registratie van gesprekken met heldinnen van de stad, die ook in de visie van de kijker meteen een podium verdienen. De grondgedachte is dat je autobiografie als uitgangpunt kan dienen voor het werk dat je doet of de dingen die je wilt bereiken.

Eenzaamheid en verdriet

So far so good, zou je zeggen, maar dan schakelt de film vanuit de notie 'huilen is vocabulaire' door naar eenzaamheid en verdriet en worden we steeds meer bij de lurven gepakt door de ingrijpende ervaringen die elk van de vrouwen heeft doorgemaakt. Die verhalen lopen uiteen van geweld in het gezin, geestelijke mishandeling, en depressie. De vrouwen in de film steunen elkaar. 'Het is niet jouw schuld!' 'We staan altijd voor je klaar!' zeggen ze stuk voor stuk, maar hun eenzaamheid wordt daarmee niet weggenomen en zeker niet de pijn die bij elk van hen voelbaar wordt tijdens deze (avondlijke?) Zoomsessies.

Adelheid Roosen: "Eerst wilde ik met Meral Polat als dirigent een voorstelling maken met 70 vrouwen uit de stad. Door corona kon dat ineens niet doorgaan. Toch bleef ik in gesprek met al deze vrouwen, vaak in urenlange Zoomsessies. Zo ben ik langzaam toegegroeid naar het idee om een film te maken met zeven van deze vrouwen én mijzelf, omdat ik graag zelf onderdeel wilde zijn van de zoektocht."

Het succes ligt in hun eigen ervaringen

Een van de zeven geportretteerden is Diana Sardjoe (1971). Zij helpt zo'n vijftig moeders van jongeren uit de Amsterdamse Top600 van veelplegers en jongeren die in de criminaliteit dreigen te komen met haar stichting 'De Moeder is de Sleutel'. In de documentaire zegt ze: 'Toen de lockdown kwam wist ik wat dat betekent voor ons doula's: aan de bak!'

Het succes van deze stadsheldinnen ligt in hun eigen ervaringen. Zoals een van de vrouwen zegt: 'De pijn die ik bij mensen zie, voel ik heel snel, omdat ik die zelf heb meegemaakt'. Omdát de vrouwen beschadigd zijn, kunnen ze anderen helpen die in vergelijkbare situaties zitten.

Je autobiografie als uitganspunt voor je werk

Adelheid Roosen: "Er waren zoveel mooie, intieme verhalen. Ik voelde mij verplicht dat terug te geven aan die vrouwen, het was heel lonend en troostend om te doen. We zitten nog steeds in een appgroep met zijn allen, die is heel actief.

Met de Doula's raakte ik er opnieuw van overtuigd dat je vanuit je autobiografie een kracht kan voelen om de onzekerheid en het verdriet te zien en te begrijpen wat je bij een ander waarneemt. Niemand zet op haar cv 'verkrachtingsdeskundige' en dat klinkt ook nogal cru, maar in feite is het precies dát wat deze vrouwen gebruiken in hun dagelijks werk: ze gebruiken hun eigen pijn en hun eigen ervaringen om anderen te helpen."

Doula's van de stad wordt vrijdag 16 april uitgezonden bij HUMAN op NPO 3.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie