Cultuur & Media

Naar school met een mes: Danny Ghosen duikt in de wereld van drillrap

BNNVARA
foto: YouTube RPvanZUIDfoto: YouTube RPvanZUID
  1. Nieuwschevron right
  2. Naar school met een mes: Danny Ghosen duikt in de wereld van drillrap

Steekpartijen waarbij de daders extreem jong zijn; soms zijn ze pas 12, komen steeds meer voor. De oorzaak? Er wordt gewezen naar drillrap, een nieuwe stroming binnen de rap wereld. Voor zijn nieuwe serie ging Danny Ghosen de straat op en in De Nieuws BV geeft hij een voorproefje.

In de serie 'Danny op straat' duikt Ghosen in werelden die moeilijk toegankelijk zijn. Zo spreekt Ghosen in de eerste aflevering de familie van Bilal. Bilal is op 20-jarige leeftijd om het leven gekomen door een steekpartij. Bilal ging zijn neef helpen bij een vechtpartij en toen ging het mis.
"Volgens de familie waren die jongens drillrappers die uit een videoclip shoot kwamen en die waren allemaal bewapend met messen. Bilal is vastgehouden en een paar keer gestoken. Daarna is hij overleden."

Overgewaaid uit Amerika

Het fenomeen drillrap kent zijn oorsprong in Chicago, Amerika. Drill is straattaal voor schieten, de teksten van drillrap zijn gewelddadig en de rappers zeggen wat ze een rivaliserende bende aan willen doen.
Ghosen vertelt dat de muziekstroming vanuit Amerika is overgewaaid naar Engeland en dat het sinds een paar jaar ook populairder wordt in Nederland. "In Amerika gingen 'gangs' elkaar een beetje uitdagen met messen. Daar doen die gasten elkaar echt wat, en in Engeland gebeurt dat ook. Dus dat is echt een serieus probleem."

Een mes mee naar school

Ghosen: "Jongeren zien het en die vinden het stoer blijkbaar. Die denken: ik heb ook een stoer leven dus ik ga ook een mes pakken. Of ze denken, heel veel jongens lopen al met een mes rond, dus ik ga ook een mes aanschaffen. Ik moet mezelf wel beschermen." Steeds vaker verschijnt er nieuws over extreem jonge jongens en messengeweld.
Ook op school zijn de jongeren niet meer veilig. Gisteren nog, werden er in Zaanstad kluisjes op een middelbare school opengebroken. De vondst: drie hamers, zes messen, pepperspray, een taser, vals geld en illegaal vuurwerk gevon.
Dat nieuws sluit aan op de indruk die Danny van dit soort jongeren heeft gekregen. "Als je naar school gaat, moet je het meenemen, want daar zitten ook jongens met een andere postcode. En daar gaat de ruzie om, de andere wijk is de vijand. Je vraagt je af, waar zijn de jongens mee bezig?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie