Cultuur & Media
VPRO

Martin Koolhoven: 'Filmsets hebben grote cultuurverandering nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Koolhoven: 'Filmsets hebben grote cultuurverandering nodig'

Filmmaker Martin Koolhoven had niet door dat er in de filmindustrie nog steeds veel grensoverschrijdend gedrag was, tot hij door een actrice uit een van zijn films ermee werd geconfronteerd. Bij Nooit Meer Slapen dacht hij hardop na over oplossingen: "We moeten meer letten op potentiële slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag"

Martin Koolhoven (filmmaker) - Nooit meer slapen

Niet bewust van de problemen

Koolhoven, maker van onder andere Het schnitzelparadijs en Oorlogswinter, dacht dat de storm na #metoo was gaan liggen. "Ik had van acteurs die ik kende al wel wat kleine dingetjes gehoord, maar ik wist niet dat het deze grote omvang had." Juist omdat het zo breed werd uitgemeten in de media en er zoveel aandacht voor was, dacht hij dat er in de filmwereld sindsdien beter werd opgelet. "En toen gebeurde The Voice, dat vond ik zo choquerend. Blijkbaar voelen sommige mannen zich nog steeds zo veilig dat ze grensoverschrijdend gedrag vertonen."

Oplossingen

Omdat Koolhoven nog niet door had hoe erg de situatie was, was hij in eerste instantie sceptisch over een oplossing als een intimiteitscoördinator, die zich bij de opnames bemoeit met onder andere seksscènes. "Als regisseur wil je toch de vrijheid hebben." Toen hoorde hij van een actrice dat het ook bij haar was gebeurd. De schrik dat het gebeurde op zijn eigen set en dat hij daar geen enkele weet van had, bracht hem ertoe na te denken over oplossingen. "Er is eigenlijk een complete cultuurverandering nodig op alle fronten, dus niet alleen in de filmindustrie."

Quote

Het is te groot en te erg om er niets aan te doen.

Martin Koolhoven

Koolhoven denkt dit het best te kunnen bereiken door te praten met de jeugd. "Je moet dan niet een verhaal maken van 'meisjes willen niet en jongens willen wel'. Dan verander je niet het narratief wat er nodig is om verandering te krijgen. Tegen mijn zoons zeg ik vooral dat wat zij denken en vinden niet per se iets is wat een ander ook vindt. Ik denk dat dat de ingang is naar een oplossing."

"Daarnaast denk ik dat we op de een of andere manier ook alerter moeten zijn, beter op de situaties letten waarin slachtoffers kunnen ontstaan. Dat is meteen ook wel eng, want je wilt niet te veel kapotmaken of verdacht maken van de normale omgang. Toch moet het – het is te groot en te erg om er niets aan te doen. We moeten dit met zijn allen gaan proberen op te lossen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie