Cultuur & Media
VPRO

Stedelijk Museumdirecteur Rein Wolfs: 'Sommige verontwaardiging is heel goed'

foto: ANP / Sander Koningfoto: ANP / Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Stedelijk Museumdirecteur Rein Wolfs: 'Sommige verontwaardiging is heel goed'

De hele museale wereld zit op slot en zo ook het Stedelijk Museum in Amsterdam. Rein Wolfs is daar sinds begin december directeur en probeert de boel draaiende te houden terwijl de deuren gesloten blijven. Hoe? Door het geven van online tours via Instagram.

Rein Wolfs is te gast in Nooit Meer Slapen en praat met Pieter van der Wielen over het museum en de kunstwereld.

Video niet beschikbaar

Grote verliezen

Over het Stedelijk Museum was veel te doen de laatste jaren. Er was reuring en verontwaardiging. "Het museum moest weer op de rails worden gezet. Terwijl ik niet geloof dat het echt van de rails af was", vertelt Rein Wolfs. Er zijn dingen veranderd in het museum, al voor zijn komst maar ook sinds zijn komst.

Dat het moeilijk blijft om als museum rond te komen, is nog steeds een gegeven. Zeker in de huidige coronatijd. Wolfs: "We draaien heel veel verlies op dit moment. Normaal hebben we ruim 13.000 bezoekers per week, en daarbij ontvangt het museum inkomsten uit zaalverhuur en het café."

Al deze inkomstenbronnen liggen nu stil. "Het zou een verloren jaar kunnen worden, hoe kunnen we dit weer oplossen?" Als er niet genoeg gebeurt zullen er ongetwijfeld museums failliet gaan, stellen Rein Wolfs en Pieter van der Wielen vast.

Museumbezoek op de bank

Daarom komen verschillende musea, waaronder het Stedelijk, met online rondleidingen. Ook Rein Wolfs gaf onlangs een virtuele tour door zijn museum. "We gaan dit elke vrijdag doen, die live tours. Via Instagram kun je er echt iets interactiefs van maken." Bezoekers konden zo live vragen stellen die Wolfs dan beantwoordde. Een unieke kans, want hoe vaak word je nou rondgeleid door de museumdirecteur?

Inmiddels hebben ze al 1.700 views op de tour gehad die terug te kijken is op YouTube. "Dat is leuk, want je kunt ook zien vanuit welke plekken op de wereld mensen hebben meegekeken."

Natuurlijk is dit niet hetzelfde als wanneer je zélf door het museum loopt. Je mist de ruimtelijke ervaring. "Maar tegelijkertijd is het toch ook een manier om je publiek betrokken te houden bij het museum en de betrokkenheid te versterken."

{podcast audio="125726" caption="Rein Wolfs directeur Stedelijk Museum:" }

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie