Cultuur & Media

Het voortdurende dilemma tussen rustig op de bank zitten of je gek laten maken door de wereld buiten

foto: Chris Kijne en Petra Posselfoto: Chris Kijne en Petra Possel
  1. Nieuwschevron right
  2. Het voortdurende dilemma tussen rustig op de bank zitten of je gek laten maken door de wereld buiten

[NTR] In een nieuwe aflevering van de Boekenpodcast ontstaat tussen Petra Possel (Mangiare! – NTR) en Chris Kijne (Bureau Buitenland - VPRO) via de boeken een gesprek over de ratrace van het leven, verinnerlijking, droge humor en tranen bij het lezen.

Petra Possel en Chris Kijne in de NPO Radio 1 Boekenpodcast

De trooster van Esther Gerritsen

De trooster is een klein, subtiel verhaal over een man Jacob – niet voor niets een Bijbelse naam – die als conciërge in een klooster werkt. Esther Gerritsen volgt het verhaal van de conciërge parallel aan het lijdensverhaal van Christus. Petra: "Gerritsen heeft het zo mooi en subtiel opgeschreven. Het zit vol met religieus besef zonder dat het hinderlijk is. Dat vind ik heel knap. Ze is dichter van huis uit, dat lees je echt."

Quote

Ik herken het wel, dat ik denk; zeg die verinnerlijking wanneer gaat dat komen?

Petra Possel

"Ik vind het heel mooi wat Gerritsen doet", vervolgt Petra. "Ik vind het áltijd heel mooi wat zij doet. Het is subtiel en het past heel erg bij deze tijd. Ze wil ons – onnadrukkelijk – iets vertellen over de manier waarop wij in het leven staan. Of je afbuigt naar hysterie en meegaat in de enorme ratrace waar we allemaal in zitten, of dat je pas op de plaats maakt, verinnerlijkt en naar jezelf kijkt. Of gewoon met een goed boek op de bank gaat zitten bijvoorbeeld."

"Dat zijn dingen die ook dagelijks aan mij trekken. Ik probeer de hele tijd die bank en dat boek op te zoeken, maar ik ken ook die andere kant en dat is ook heel magnetisch. Ik denk dat heel veel mensen dat herkennen in dit boek."

Quote

Ik ken Gerritsen vooral van haar columns, dat vind ik altijd kleine juweeltjes

Chris Kijne

Chris: "Waar gaat het nou anders over in het leven, dan het voortdurende dilemma tussen rustig op de bank zitten of me gek laten maken door de wereld buiten."

Heeft u een boekentip? Laat het ons weten!

We horen graag wat er gelezen wordt in uw leesclub. Welk boek mogen we niet missen? Waarom mogen we dat niet missen? Mail ons uw boekentip naar boekenpodcast@ntr.nl en we nemen uw tips mee in onze volgende Boekenpodcast.

Welkom bij de club van Thomas van der Meer

"Ik heb zo ontzettend genoten van dit boek", begint Chris. "Ik heb geschaterlacht bijna elke pagina en een traantje weggepinkt. Die club is de club van mannen. Thomas is geboren in een meisjeslichaam, komt er op een gegeven moment achter dat hij daar niet goed in zit en gaat in transitie."

"Dit boek beschrijft het proces van die transitie. En het zou makkelijk een zwaar, bijna larmoyant boek kunnen worden, maar dat is het totaal niet. Het is ongelooflijk geestig. Het is geschreven met hele droge humor. Het is geestig en het is schrijnend tegelijk."

Chris schiet bij het voorlezen van een fragment inderdaad vol. Petra: "Die tranen, die zaten bij het voorlezen behoorlijk vooraan. Heb je dat vaker als je boeken leest?" Chris: "Steeds meer. Dat is een leeftijdskwestie."

Boekenpodcast

Luister de Boekenpodcast op de NPO Radio 1 website, -app, Spotify of via je favoriete podcastapp. De volgende boeken worden komende in de 15e aflevering aanbod:
* Our Man, van George Packer
* Hemelse mevrouw Frederike, van Maaike Meijer.
* De trooster, van Esther Gerritsen
* Welkom bij de club, van Thomas van der Meer

Ster advertentie
Ster advertentie