Cultuur & Media
NTR

Tim Knol gooide het roer om en verruilde de alcohol voor wandelingen

foto: Tim Knol
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Knol gooide het roer om en verruilde de alcohol voor wandelingen

Singer-songwriter Tim Knol brak op jonge leeftijd door in de Nederlandse muziekwereld. "Ik stond al vanaf mijn zesde voor mensen te zingen. Soms tot het vervelende aan toe voor de mensen om me heen, zoals mijn ouders", vertelt hij in Kunststof. Deze maand komt zijn vijfde solo album Lightyears Better uit. Het is een verslag van de periode waarin Tim het roer omgooide en zichzelf opnieuw uitvond.

Tim Knol, singer-songwriter - Kunststof

Een oude ziel in een jong lichaam

Tim Knol werd op jonge leeftijd ontdekt en tekende al snel een contract bij Excelsior Recordings. "Ik was net achttien toen mijn debuutalbum uitkwam. Ik zat al vanaf mijn veertiende in een bandje in mijn woonplaats Hoorn. Op een gegeven moment hoorde een platenbaas dat, toen zijn we samen gaan zitten.

We hebben het heel rustig aan gedaan, ik heb een halfjaar de tijd genomen voor het eerste album. We hadden niet verwacht dat het vervolgens zo zou ontploffen. De Wereld Draait Door en Giel Beelen hebben destijds heel erg geholpen, daardoor is het mijn grootste succes geworden."

Zo werd Tim in een rap tempo een grote artiest binnen Nederland. “Ik was jong en ik verloor mezelf op een gegeven moment wel een beetje. Zo zong ik nog over mijn eigen puberteit en werd ik tegelijkertijd in de media een oude ziel in een jong lichaam genoemd. Dat vond ik best wel moeilijk."

'Ik werd steeds forser en voelde me echt belabberd'

Het artiestenleven waar hij in beland was, had veel invloed op Tims levensstijl. Zo merkte hij na een paar jaar de negatieve gevolgen voor zowel zijn lichaam als zijn mentale gezondheid. "Het ging heel hard en op een gegeven moment merkte ik hoe ongezond ik leefde. Er was altijd veel verdoving in de vorm van drank, overal waar je backstage kwam, was alcohol. Ik werd steeds forser en voelde me echt belabberd. Ik was vaak chagrijnig en boos, en kreeg ook fysieke klachten. Dat waren eigenlijk waarschuwingen vanuit mijn lichaam."

Tim besloot het roer om te gooien en stopte met alcohol. Ook begon hij met afvallen. "Dat afvallen moest ik op mijn eigen manier doen, en die manier werd wandelen. Mijn eerste wandeling was zwaar, maar toen ik de volgende dag op de weegschaal stond, zag ik dat er een kilo af was. Dat stimuleerde me om iedere dag te gaan lopen en na een maand was ik vier kilo lichter. Toen dacht ik: dit is haalbaar, dit kan ik."

'Ik wilde mijn eigen verhaal vertellen'

Inmiddels houdt Tim zich al jaren aan zijn gezonde levensstijl en besloot hij een album te maken over de veranderingen in zijn leven. Lightyears Better is zijn vijfde soloalbum en komt deze maand uit. “Normaal als je een plaat maakt moeten de eerste zes tracks eigenlijk het beste zijn, dat werkt beter voor de radio. Bij deze plaat is dat niet gelukt omdat ik mijn eigen verhaal wilde vertellen. Daardoor is er een groot contrast ontstaan tussen bijvoorbeeld de eerste twee nummers."

Ook legt hij uit hoe niet alleen zijn levensstijl is veranderd: “Radiozenders veranderen constant. Als je het doel hebt om in een bepaalde radio playlist te komen, blijf je constant een wedstrijd aangaan. Ik ben daarmee gestopt. Ik wil namelijk geen single droppen die afgestemd is op een bepaalde doelgroep, ik wil een album neerzetten met een kop en een staart. Het is gewoon moeilijker geworden, vergeleken met tien jaar geleden. Toen kon je zelf een DJ benaderen om te vragen of ze jouw nummer wilden draaien.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie