Cultuur & Media
NTR

Chris Zegers: 'Hoe minder vast mijn toekomst ligt, hoe rustiger ik me voel'

foto: Ron Tetteroo
  1. Nieuwschevron right
  2. Chris Zegers: 'Hoe minder vast mijn toekomst ligt, hoe rustiger ik me voel'

Presentator, acteur en muzikant Chris Zegers is bekend van talloze reisprogramma’s en is één van de vaste presentatoren van het tv-programma 3 Op Reis. "Het onderweg zijn geeft rust", vertelt hij in Kunststof. "Als je onderweg bent, weet je niet wat je gaat tegenkomen, alles is mogelijk. Alles zou kunnen gaan gebeuren."

Chris Zegers, presentator - Kunststof

'Reizen zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt'

Chris Zegers keert deze maand samen met documentairemaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche terug met het vijfde seizoen van Break Free. In het programma wordt de laatste reis van vijf jonge mensen nog een keer afgelegd. De serie staat niet zozeer stil bij het verdriet en het gemis, maar is vooral een eerbetoon aan het avontuurlijke leven van de jongeren.

“Als jongere wordt je continu voor keuzes gesteld. Als je op reis gaat, kan dat ervoor zorgen dat je opeens open gaat staan, je komt los van je gewoontes. Dat zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt en tot betere keuzes kan komen", vertelt Chris. "Ik herken mezelf in de jongeren van Break Free. Zij kregen een veilig gevoel bij het onbestemde, bij het grenzeloze reizen."

Reisprogramma’s

In 2001 begon Chris met het presenteren van reisprogramma’s. Hij werd hiervoor gevraagd door zijn collega Floortje Dessing. "Zij vroeg mij of ik naast haar het programma Yorin Travel te presenteren. Het paste helemaal niet bij me om nee te zeggen, maar ik zei het toch. Ik had namelijk net een ervaring achter de rug in de muziek, dat was mislukt. Toen heb ik besloten: het is wel mooi geweest. Ik wilde niet meer op de voorgrond treden.

Een paar dagen later zat ik met een bandgenootje in de auto en vertelde ik over de vraag van Floortje. Hij zei: je hebt toch wel ja gezegd? Hij werd helemaal gek. Toen besefte ik dat het absoluut wel een kans verdiende, dus stelde ik voor om één item te maken. Het bleek heel soepel en natuurlijk te gaan. Toen ben ik nooit meer gestopt."

Muziek boven presenteren

Voordat hij begon met presenteren was Chris eigenlijk meer bezig met muziek, waar zijn passie nog steeds ligt. "Ik vind presenteren ontzettend leuk. Maar wat mij het meest heeft ontroerd in mijn leven is muziek. Dat is van jongs af aan geweest, ik speelde altijd al in bandjes."

Toch liet hij de muziek voor wat het was en begon met acteren. Hij speelde onder andere in de soapserie Onderweg Naar Morgen. "Toen ik eindelijk de kans kreeg om met een Amerikaanse producent muziek te maken, was ik inmiddels de zingende acteur. Ik was best stigma-bevestigend bezig, stond bijvoorbeeld met ontbloot bovenlijf op tienerbladen. Dan word je niet serieus genomen als muzikant en zanger."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie