Cultuur & Media
NOS

Hoe kan de filmindustrie verduurzamen? 'Uitstoot voor één speelfilm is behoorlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan de filmindustrie verduurzamen? 'Uitstoot voor één speelfilm is behoorlijk'

Het Nederlands Filmfonds vindt dat de filmindustrie te veel CO2 uitstoot en verplicht daarom producenten om hun emissie bij te houden en in kaart te brengen. Dit zou filmmakers moeten stimuleren om duurzamer te werk te gaan. Het NOS Radio 1 Journaal besprak dit met Laurette Schillings, producer van speelfilms en initiatiefnemer van Films for Future.

"Er gebeurt nog heel weinig in onze industrie, dus de verplichting is nodig, alleen moet je wel weten waarom je de metingen uitvoert", aldus Schillings. "Het is zo dat dit in omringende landen al veel langer gebeurt, dus we weten al hoeveel uitstoot een film genereert."

"Ik weet nog niet wat we moeten doen met die informatie. Moeten we dan 10 procent minder uitstoten? 20 procent? 50 procent? Ik ben heel erg nieuwsgierig naar het doel van de metingen. Maar het begint bij het in kaart brengen."

'Er wordt lustig op losgevlogen'

"Een groot gedeelte wordt uitgestoot door transport. Er zijn heel veel ritjes. Er worden acteurs opgehaald, cameramensen komen in hun eentje. Eigenlijk komt bijna iedereen in hun eentje", weet Schillings.

"Er wordt ook lustig op losgevlogen omdat er een creatieve spendeerverplichting is. Als we een coproductie draaien, moet een deel van het budget gereserveerd worden om bijvoorbeeld een cameraman naar dat land te vliegen, of een art director of acteurs."

"Het zou al schelen als die verplichting wordt losgelaten", stelt Schillings. "In Europa zijn er bovendien prima treinverbindingen, dus we kunnen ook nog kijken in hoeverre we die trips met de trein kunnen doen."

Kleding hergebruiken

"De catering en de kleding zijn ook een zeer vervuilende factor. Ik geloof dat er 9000 ton wordt uitgestoot ten opzichte van de zeer minimale hoeveelheid wat een gezin uitstoot per jaar", zegt Schillings.

"De uitstoot is dus behoorlijk voor één speelfilm. Maar er zitten een paar elementen in die minder uitstoot kunnen veroorzaken, als je er bewust mee omgaat. Zoals kleding hergebruiken en minder vlees eten."

'Budgetten staan onder druk'

"Via onze stichting (Films for Future, red.) geven bijvoorbeeld costume designers aan dat ze het prima zouden vinden om met tweedehandskleding te werken, graag zelfs", vertelt Schillings. "Alleen dan hebben ze wel een week extra nodig om de kleren te gaan zoeken."

"Dat kost een week extra geld, terwijl de budgetten al enorm onder druk staan. We zijn met veel mensen in gesprek om te kijken of er bijvoorbeeld loodsen kunnen komen waarin iedereen kleding kan huren."

r1jn filmindustrie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie