Cultuur & Media
NOS

Cyrilla kwam pas na de dood van haar moeder achter haar echte identiteit

foto: Uitgeverij Brandtfoto: Uitgeverij Brandt
  1. Nieuwschevron right
  2. Cyrilla kwam pas na de dood van haar moeder achter haar echte identiteit

Pas na haar overlijden kwam Cyrilla van der Donk erachter dat ze bijzonder weinig wist over haar moeder. Niet eens haar echte naam of geboorteland. Met schrijver Marcel Maassen zocht ze het echte verhaal uit. Die zoektocht leidde tot het boek Wat mama niet vertellen kon. Marcel en Cyrilla waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Cyrilla ging op zoek naar de ware identiteit van haar moeder

Video niet beschikbaar

"Mijn moeder heeft me altijd heel veel verhalen verteld, alleen waren dat sprookjesachtige verhalen. Zonder data, zonder plaatsnamen, zonder familienamen. Als ik doorvroeg, werd ze boos op mij", kan Cyrilla zich herinneren.

"Ik had er geen recht op om dat te weten. Ze zei altijd: het is mijn verleden en daar heb jij niks mee te maken."

Gestolen als baby

"Ik dacht heel simpel dat mijn moeder was wie ze vertelde: een Nederlands kind, als baby gestolen door Duitse mensen tijdens de Olympische Spelen in 1928. Daarna groeide ze op in het oosten van Duitsland. Ze woonde in een prachtig huis met vier tuinen en veel dieren. Haar leven was heel kleurrijk, heel mooi, heel gelukkig."

"Er zaten ook wel wat gruwelijke elementen in de sprookjes. Zo is ze haar ouders op haar elfde krijtgeraakt, ze heeft in kampen gezeten en ze heeft bij boeren gewerkt. Altijd op onbekende plaatsen", zegt Cyrilla.

"Mijn moeder zei dat de eerste elf jaar van haar leven haar de kracht hebben gegeven om alles wat daarna kwam te doorstaan. Toen ze in 2015 overleed, wilde ik daar iets van terugvinden. Misschien wel dat huis, heel naïef gedacht."

Geboren in Oekraïne

Uiteindelijk blijkt Cyrills moeder Oekraïens te zijn, wier ouders waren vermoord tijdens de Grote Terreur van Stalin. Ze is later door de Duitsers gedeporteerd als dwangarbeider. Daarna kwam ze terecht bij de zusters van de Goede Herder.

"Mijn moeder heeft veel meegemaakt, maar ik heb altijd de indruk gehad dat de nonnen haar uiteindelijke gebroken hebben", aldus Cyrilla. "Ze is een enorme overlever. Ze heeft zich uiteindelijk overal doorheen geslagen, maar de nonnen kon ze niet meer aan."

'Bang om haar kwijt te raken'

"De hele zoektocht heb ik als heel spannend ervaren", vertelt Cyrilla. "Enerzijds wilde ik weten wie ze was. Anderzijds was ik ook heel bang om haar kwijt te raken, want mijn grootste angst was dat ze inderdaad alles gelogen zou hebben. Maar ik ben juist ontzettend trots op mijn moeder. Ik ben haar niet kwijtgeraakt."

oog cyrilla

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie