Podcast

Nu online: podcast Baba. Over een bizarre reis voor de liefde door oorlogvoerend Europa

foto: Podcast Baba
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu online: podcast Baba. Over een bizarre reis voor de liefde door oorlogvoerend Europa

In 1944 besluit een 21-jarige Russische vrouw om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. Van de Zwarte Zee naar de Noordzee. Van Odessa naar Velsen. Dat ze die reis door nazi-Europa heeft volbracht is een wonder. Aan dat wonder dankt podcastmaker Willem Voogd zijn bestaan. In de nieuwe vierdelige podcast Baba reist Willem Voogd in haar voetsporen door Europa.


Trailer - Baba

Baba

Baba, zijn oma, wordt verliefd op een Nederlandse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt in de haven van Odessa. In de herfst van 1942 wordt hij teruggeroepen naar Nederland. Een emotioneel afscheid volgt en ze beloven elkaar ooit weer te zien. Waar en hoe is op dat moment niet te zeggen. In 1944 besluit Baba de reis door oorlogsgebied te ondernemen om hem in Nederland weer te kunnen ontmoeten. Van deze reis doet zij verslag in haar memoires.

In 2021 reist haar kleinzoon Willem Voogd in haar voetsporen door Europa. Wat maakte zij mee? Hoe gevaarlijk was dat? Hoe ziet Europa er nu uit? En, wie was die man op wie ze verliefd werd?

Een barre tocht door Europa in oorlogstijd

Het is een verhaal van een barre tocht door Europa in oorlogstijd. In 1944 besluit de toen 21-jarige Russische vrouw om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. Van de Zwarte Zee naar de Noordzee: van Odessa naar Velsen. Dat ze die reis door nazi-Europa heeft volbracht is een wonder. Aan dat wonder dankt Willem Voogd zijn bestaan.

Baba wordt verliefd op een Nederlandse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt in de haven van Odessa. In de herfst van 1942 wordt hij teruggeroepen naar Nederland. Een emotioneel afscheid volgt en ze beloven elkaar ooit weer te zien. Waar en hoe is op dat moment niet te zeggen. In 1944 besluit Baba de reis door oorlogsgebied te ondernemen om hem in Nederland weer te kunnen ontmoeten.

'Ik ging op een soort avontuur'

Van deze reis doet zij verslag in haar memoires. "Die memoires heb ik samen met mijn vader vertaald en gelezen", verteld podcastmaker Willem Voogd. "Daarin schrijft ze heel uitvoerig over haar leven daar. Onder andere over de plek waar ze mijn opa heeft ontmoet in Odessa. Uiteindelijk ging ze vanwege de liefde naar Nederland."

De podcastmaker is in haar voetsporen gaan reizen door Europa, om te ervaren wat zij meemaakte, hoe gevaarlijk het was en de gebieden nu te zien. "Voor dit project ging ik voor de tweede keer in mijn leven naar Odessa. Eigenlijk ging ik op een soort avontuur. Ik spreek redelijk goed Russisch, ik kan mezelf verstaanbaar maken. Ik ben alle plekken die ze heeft beschreven langsgegaan op zoek naar waar zij vandaan komt. Proberen voor te stellen hoe zij daar rondliep in de jaren '40. De podcast is een soort zoektocht: wie was mijn oma eigenlijk?"

Luister alle afleveringen van Baba in één keer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie