Cultuur & Media
EONOS

Kinderprostitutie in Nederland groeiend probleem: 'Jaarlijks worden twee tot drie kinderen per middelbare school slachtoffer'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderprostitutie in Nederland groeiend probleem: 'Jaarlijks worden twee tot drie kinderen per middelbare school slachtoffer'

Zes jaar geleden deed Jojanneke van den Berge al onderzoek naar de wereld van sekswerk voor haar serie Jojanneke in de prostitutie. Nu is ze terug met Jojanneke uit de prostitutie. Hierin focust ze ook op kinderprostitutie, vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken: "We denken bij kinderprostitutie vaak aan Thailand, maar ook in Nederland gebeurt het, en steeds vaker. Daar moet veel meer aan gedaan worden."

In de serie, die dinsdagavond op televisie is, volgt Van den Berge een aantal vrouwen die de prostitutie willen verlaten.

Voor de serie sprak Van den Berge met de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. "Hij vertelde mij dat er per jaar drieduizend mensen in de gedwongen prostitutie belanden, waarvan de helft minderjarig. Dat betekent dat twee à drie kinderen per middelbare school in de gedwongen prostitutie terecht komen. Ze worden vooral geronseld via Instagram en TikTok."

Moeite met uitstappen

Eerder focuste Van den Berge in een serie op de prostitutie onder volwassenen. Ook nu komen die aan bod. Ondanks dat ze na die serie een paar jaar nodig had om bij te komen, maakte ze toch een nieuwe serie. "Het onderwerp liet me niet los, het ging onder mijn huid zitten. Ik heb over de jaren contact gehouden met vrouwen uit de eerste serie en zag bij een aantal van hen hoe moeilijk het was om uit de wereld van prostitutie te stappen. Dat zijn ook vrouwen die er in eerste instantie uit eigen overweging zijn ingestapt, maar uiteindelijk besefte: ik wil dit niet meer."

Wat veel vrouwen tegenhoudt om uit te stappen, is de sekswerkbubbel waar ze in zitten, vervolgt Van den Berge. "Ze hebben vaak geen sociaal netwerk buiten de wereld van sekswerk, hebben geen opleiding gedaan of dealen met trauma’s en alcohol- en drugsverslavingen. We zeggen in Nederland dat prostitutie een legaal, en daarmee een normaal beroep is, maar dat is niet zo. Sekswerkers kunnen geen bankrekening openen of een hypotheek afsluiten. Ze kunnen niet, zoals een advocaat of bakker, zeggen: ik ga morgen wat anders doen."

Aanpakken problematiek

Om gedwongen prostitutie tegen te gaan, zijn er uitstapprogramma’s die door de overheid worden gefinancierd. Volgens van den Berge sluiten deze programma’s onvoldoende aan op de realiteit. "Er zijn veel mooie initiatieven die gespecialiseerd werken met minderjarige slachtoffers, zoals Fier Friesland, maar door de decentralisatie van de zorg is veel kennis weggevloeid. Hierdoor is de problematiek bij minderjarigen de laatste jaren verergert, omdat er geen passende hulp kan worden geboden."

Jojanneke uit de prostitutie is vanaf dinsdag 2 maart om 21.15 uur te zien bij de EO op NPO 3.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie