Cultuur & Media
NOS

'Het ABC van JP' staat vol met leuke taalweetjes van de Lingo-stem

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het ABC van JP' staat vol met leuke taalweetjes van de Lingo-stem

Jan Peter Pellemans was jarenlang vooral bekend door zijn stem, als sidekick bij de spelshow Lingo. Maar nu is hij naast 'de stem van' ook auteur. Het boek 'Het ABC van JP' staat vol taalweetjes die Pellemans door de jaren heen verzamelde. Hij vertelt erover in Met het Oog op Morgen.

Het ABC van JP

De liefde voor taal zat er bij Pellemans al vanaf kinds af aan in. "Vroeger in de klas was ik de enige die ontleden zo leuk vond."

Notitieblokje

Inmiddels is het allemaal wat praktischer geworden. "Nu vind ik de weetjes en feitjes juist leuk en leg ik het graag uit", aldus Pellemans. Het boek staat vol met die weetjes, die hij door de jaren heen heeft verzameld. "Ik heb altijd een notitieblokje bij de hand en wat ik zie schrijf ik dan op."

Het schrijven van een boek is voor Pellemans ook compleet nieuw: "Ik wist niet eens dat ik dat kon." Toen hij de vraag kreeg van een uitgever is hij dus eerst ook gaan experimenteren en gaan kijken wat zijn stijl nou precies was. "En nu is er een boek, tot mijn grote trots."

Esma

In zijn boek gaat het niet alleen over het Nederlands. Hij haakt ook in op andere talen. Zo is er in het Fins een woord voor de hele dag lang bier drinken. Ook in het Nederlands zijn er woorden waar geen enkele echte vertaling voor is. "In Nederland heb je het woord afdansen, dus als je een niveau omhoog gaat of een ster krijgt. Dat heb je in geen enkel ander land", aldus Pellemans. Een ander woord dat je niet in andere talen kent is smeuïg.

In het Nederlands komen er ook steeds meer leenwoorden bij. Dat vindt Pellemans overigens helemaal niet erg. Een van de laatste keren dat een woord helemaal is vertaald naar het Nederlands was bij het woord 'jeans', dat wij nu kennen als spijkerbroek. Verder importeren we vooral. Iets anders wat op dit moment helemaal populair is, zijn de afkortingen. Zoals Esma, dat staat voor Espresso Martini.

ABC van JP

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie