Cultuur & Media
VPRO

Vrouwen zijn nog té weinig vertegenwoordigd in de kunstwereld

foto: VPRO, Nooit Meer Slapenfoto: VPRO, Nooit Meer Slapen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen zijn nog té weinig vertegenwoordigd in de kunstwereld

In een museum worden vrouwen minstens even vaak naakt op een kleedje afgebeeld, als dat ze als maker in het museum vertegenwoordig zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho de podcast Naakt op een Kleedje. Het is een alternatieve rolodex vol fantastische vrouwelijke makers.

Het bespreken van interessante kunstwerken doen ze niet alleen. Elke aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast centraal die geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker.

Kunstwerk 1: Constallations II

In de eerste aflevering zijn Heske en Yuki op bezoek bij Stephanie Afrifa in Rotterdam. Zij is curator, moderator en model en heeft het kunstwerk Constellations II van Lina Iris Viktor gekozen. Met Stephanie praten ze over de ongrijpbaarheid van intuïtie, de grenzen van taal en de behoefte om in deze tijd met elkaar nieuwe mythes te ontwikkelen.

{podcast audio="115300" caption="Naakt op een Kleedje - Aflevering 1" }

Kunstwerk 2: Bosnian Girl

Het kunstwerk dat in de tweede aflevering wordt besproken is gemaakt door de Bosnische Sejla Kameric: Bosnian Girl. Het werd uitgekozen door architect Arna Mackic. Ze vertelt: "Toen ik dit kunstwerk zag, voelde het alsof mij een stem was gegeven."

Arna Mackic vertelt veel over de Bosnische geschiedenis en de manier waarop vrouwen van daar vaak worden afgebeeld. "Vaak als het over Bosnische vrouwen gaat, gaat het over wat oudere Sebrenitza vrouwen."

"Mensen werden als een karikatuur neergezet: 'de moslimvrouw met hoofddoek', of 'de man als barbaar die in een Balkan land woont.' En ik denk dat dat een beeld is wat veel mensen hebben bij Bosnië. Dat het een soort Balkan land is met de zwarte bergen waarachter mensen elkaar uitmoorden. Dat is heel heftig."

Maar het werk Bosnial Girl is anders: "Het gaat vrouwen, ook over mij. Het geeft kracht."

Naakt op een Kleedje - aflevering 2

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan via de podcast.

Meer kunsttips? Neem een kijkje op het de website Kunstkijken met Ko en Kho. En volg Naakt op een Kleedje op Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie