Cultuur & Media
NOS

Onderwijsfamilie Dijsselbloem: dertig leraren verdeeld over vier generaties

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijsfamilie Dijsselbloem: dertig leraren verdeeld over vier generaties

De familie van oud-politicus Jeroen Dijsselbloem zit vol leerkrachten. Zijn opa was leraar, zijn vader, zijn moeder, zus, een aantal ooms en neven en nichten. Allemaal werkten of werken in het onderwijs. Samen met zijn moeder Joop Dijsselbloem interviewden hij deze familieleden voor zijn boek De Onderwijsfamilie.

Presentator Lucella Carasso spreekt Jeroen Dijsselbloem en zijn moeder

De opvatting dat het onderwijs conservatief is, klopt volgens Jeroen Dijsselbloem niet. "Als je door de vier generaties in onze familie leest is mijn conclusie dat er veel is veranderd." Sommige familieleden kregen het zwaar in het onderwijs, andere weer niet.

Dijsselbloem: "Het is aanpassen aan alle veranderingen. Het beleid, fusies in het onderwijs tussen bassischolen en ROC's."

Vader ging overspannen naar huis

Ook de leerlingen veranderden. Het zorgde ervoor dat zijn vader op zijn 54e overspannen het onderwijs verlief. "In de jaren 50 hoefde hij maar een ooglid op te tillen en het was doodstil in de klas, op het laatst was hij alleen maar tijd kwijt aan het orde houden."

Hij was niet de enige. "Op dat moment was hij al een van de oudste leraren op de school. 50-ers waren vervroegd gestopt of afgekeurd." Moeder Dijsselbloem: "Hij zat er naar uit te kijken, zijn methodes van vroeger vond hij altijd veel beter dan de vernieuwingen."

Zelf niet in het onderwijs

De oud-politicus ging zelf niet het onderwijs in. Als kamerlid leidde hij wel de parlementaire enquête onderwijsvernieuwingen. "Ik vond het super interessant omdat de hele familie in het onderwijs zat. Maar toen ik eraan begon wist ik heel weinig van onderwijsvernieuwingen."

Het idee voor het boek werd daar al geboren. "Ik heb toen wel gedacht: eigenlijk zou ik eens aan al mijn familieleden moeten vragen hoe dat zit", blikt Dijsselbloem terug.

Olifantengeheugen

Het olifantengeheugen van moeder Dijsselbloem was belangrijk voor het boek. Jeroen Dijsselbloem in NOS Met het Oog op Morgen: "Mijn moeder weet nog geboortedata van neven en achterneven, waar ze wonen, waar hun ooms en tantes weer wonen, het is een onvoorstelbaar geheugen."

Toen hij een nichtje van zijn moeder interviewde, vulde zijn moeder het gesprek aan. "Ze wist meer details over het leven van Wiesje, dan Wiesje zelf."

Ster advertentie
Ster advertentie